Проф. Овчаров: Части от сватбена корона са най-новото откритие от крепостта „Урвич”

  • 25 септември 2013 11:14

  • 1805
  • 1
Проф. Овчаров: Части от сватбена корона са най-новото откритие от крепостта „Урвич”
©

Находките от археологическите проучвания на крепостта „Урвич", които започват своята трета година, са многобройни - много керамика, много монети, цяло съкровище – сребърно и позлатено. Най-новото откритие е една нова интересна находка – сватбена корона или части от нея. Това каза археологът проф. Николай Овчаров по отношение на археологическата кампания „Урвич 2013", пише "Топ преса".

Проф. Овчаров отбеляза, че короната не е открита сега, а e още от проучванията на неговия баща проф. Димитър Овчаров.

„Намерих снимка на изчезнал предмет, който е бил намерен някога преди около 40 години, като този предмет представлява сватбена корона или част от корона, предназначена за младоженка. От тази корона са запазени пет плочки с изображение на разпятие, а отгоре са гравирани множество птици, като това е предмет от XVI век, който е бил използван в манастира на крепостта.

В този манастир са били женени двойки - християни в най тежкия период на българската история, а именно в тъмните векове на Османското робство", обясни археологът.

Той изрази надежда, че след няколко седмици екипът по разкопките ще може да се похвали с нови разкрития в една от най-интересните средновековни крепости, каквато е „Урвич".

Според проф. Овчаров – крепостта и манастира в нея са много важни не само за историята, но и за развитието на туризма в района на София.

„Нашите планове са тази крепост да стане част от голямата дестинация между София – Самоков – Железник – Бистрица, което ще се превърне в една прекрасна туристическа дестинация, обслужваща жителите и гостите на София", посочи още археологът. И тазгодишната археологическа кампания за проучванията на Урвич се изпълнява със средства по програма „Култура" на Столична община.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1805 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.09.27 | 21:25

1
Иманяр

Добави коментар

Водещи новини