Дан Браун се завръща с "Инферно"

  • 14 май 2013 14:32

  • 3070
  • 0
Дан Браун се завръща с "Инферно"
©

Новата книга на Дан Браун "Inferno" ("Ад"), в която се завръща на любимия си континент Европа, като заглавието е вдъхновено от творбата на Данте, излиза в продажба днес и вече е в списъка на бестселърите в Amazon.com и Barnes & Noble.com, пише БТВ.

"Надявам се с тази книга хората да бъдат вдъхновени да открият или преоткрият Данте - каза неотдавна писателят в офисите на издателството "Рандъм хаус" в Манхатън. - И ако всичко върви добре, те едновременно ще се насладят на част от невероятното изкуство, вдъхновено от Данте през последните 700 години".

Главен герой на "Ад" отново е специалистът по символи от Харвардския университет Робърт Лангдън. Той е въвлечен в борба да бъде предотвратено разпространяването на смъртоносен вирус по света. В началото на романа се събужда замаян в италианска болница и до края иска да разбере какво става. Има и любовен елемент, посещава исторически забележителности във Флоренция, Венеция и на други места. Сблъсква се със загадъчни кодирани послания, препращащи към откъси от творбата на Данте.

Данте е настроен много критично към католическата църква и Браун с удоволствие оставя читателите и критиците да се чудят дали ще поднови полемиките, предизвикани с "Ангели и демони" и "Шифърът на Леонардо", които възмутиха представители на църквата, например с твърдението за брак между Исус и Мария Магдалена. В центъра на интереса на "Инферно" обаче е свръхнаселението. Този въпрос не се повдига от Данте дори в най-препълнените кръгове на Ада.

"Винаги се старая да оставям хората да предполагат - каза Дан Браун. - Когато те разбраха, че пиша за Данте, казаха: "Разбира се, той ще критикува религията"... Това би било твърде очевидно".

Браун наистина малко напада Ватикана в "Инферно" за това, че"се меси във въпросите за репродукцията" и хвали Мелинда Гейтс,"пламенна католичка", за това, че е събрала стотици милиони долари, за да бъде подобрен достъпът до противозачатъчни средства.

Вместо да изучава историята на църквата, Дан Браун прекарва последните няколко години в изучаване на бъдещето. Той се потопява в трансхуманизма, който проповядва използване на технологии, за да бъдат променени съзнанието и тялото, а героите му спорят за моралността на генетиката. Сред хората, на които благодари в началото на книгата, са не само специалисти по изкуството в Италия, но и "изключителните умове д-р Джордж Ейбрахам, д-р Джон Тринър и д-р Боб Хелм за научните им познания."

Книгата не поддържа никоя религия, но в нея има поука, извлечена от самия Данте: бездействието по време на криза е грях. Свръхнаселението, твърди Браун, е толкова важен въпрос, че всички трябва да се запитаме какво трябва да бъде направено.

Самият автор няма решение. "Това не е книга на активист. Аз нямам решение - каза той. - Не подкрепям никое предлагано решение. Аз само казвам "съществува въпрос, по който трябва да работят хора, знаещи много повече от мен".

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3070 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини