"Физика на тъгата" на Георги Господинов е роман на годината

  • 17 май 2013 10:48

  • 2043
  • 0
"Физика на тъгата" на Георги Господинов е роман на годината
© Булфото

"Физика на тъгата" на писателя Георги Господинов бе избран за българския роман на годината в национален конкурс, организиран от фондация "13 века България", пише "Новинар".

Дни след като спечели читателската награда "Цветето на Хеликон" за най-четена книга от наш автор, "Физика на тъгата" (изд. "Жанет 45") донесе поредното признание на автора си. Още повече, че наскоро се сдоби и с първия си превод на италиански, дело на известния българист професор Джузепе Дел'Агата. Fisica della malinconia - така звучи на италиански вторият роман на Господинов, ще има своята премиера и на Международния панаир на книгата в Торино.

На официалната церемония в Софийската градска художествена галерия Господинов получи диплом, който му бе връчен от проф. Греди Асса. Паричното изражение на наградата е 11 000 лв. Писателят благодари на останалите номинирани, които според него са достойни конкуренти и поименно ги изреди: Милен Русков с "Възвишение", Пламен Панев с "Всичките мои лъжи", Владимир Зарев и "Законът", Елена Алексиева с "Нобелистът" и Чавдар Ценов с "Кучета под индиго".

Георги Господинов благодари и на многобройните си читатели за подкрепата, като напомни, че в днешното смутно време литературата е особено важна и е едно от малкото неща, които се ползват с доверие. "Това е книга за тъгата, но най-хубавото, което научих от Фейсбук беше, че тази книга е върнала към живота една жена в болница. Ако нещо може да направи литературата в България - това са три неща. Първото е да утеши, не е много, но е нещо. Второто е да даде смисъл и третото е да изработи вкус. И трите неща са страшно важни днес и това съм се опитал да направя", каза Георги Господинов.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2043 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини