Уилям Шекспир - на мода и през 2013 г.

  • 28 януари 2013 20:24

  • 1965
  • 0
Уилям Шекспир - на мода и през 2013 г.
©

Уилям Шекспир се очаква отново да стане актуален за младите или поне се правят опити това да се случи. Тези изводи са провокирани от вълната от актуални или предстоящи филми, сериали и книги, които са базирани на сюжетите на най-знаменития британски драматург, пише сайтът The Huffington Post.

На англоезичния книжен пазар се появиха Exposure и Tempestuos, хумористични версии на "Макбет" и "Бурята", ориентирани към детско-юношеската аудитория. Според сайта тези издания, дело на писателката и журналистка Ким Аскю, се появяват като реакция, че 1/3 от учениците под 13-годишна възраст във Великобритания не знаят кой е Шекспир. Подобна е статистиката и за тези, които попадат във възрастовата група 18-34 години. 49 % пък смятат непринадлежащата към творчеството му "Пепеляшка" за най-известната му творба. Въпреки това връзката между драматурга и младите не изглежда изгубена, пише dnevnik.bg.

"Извисената драма и емоции в пиесите на Шекспир са много близки до преживяванията, които имат тийнейджърите", смята Аскю. "Много от персонажите са млади хора, които се изправят пред същите проблеми и като юноши, и като по-възрастни: драмата да си влюбен и разлюбен, да си част от разбито семейство, да се питаш къде е мястото ти сред обществото...доста е лесно да се откриеш в тези теми и да ги вкараш в модерен контекст. Неговите пиеси са много актуални независимо от времето, в което те се четат."

Писателката Ребека Серъл пък дебютира с книгата When You Were Mine, която разказва по нетипичен начин историята на Ромео и Жулиета - в днешно време, от позицията на Розалина, първата любов на Ромео, а Жулиета е антагонист в сюжета. Очаква се по-късно тази година романът да бъде екранизиран.

Може да се каже, че ако тенденция към завръщане към Шекспир, но тя започва от миналата година. През 2012 г. режисьорът на високобюджетния "Отмъстителите" Джос Уедън направи необичаен завой в кариерата си, като засне за 12 дена черно-бяла екранизация по "Много шум за нищо", а филмът на Роналд Емерих "Анонимен", представящ Шекспир като измамник, спечели шест приза на миналогодишните Германски кино награди.

През 2013 г. се планират още няколко продукции, които са директно или частично базирани на творчеството на Шекспир. Носителката на "Златен глобус" и актуален фаворит за "Оскар"Ан Хатауей ще има главна роля в нова версия на "Укротяването на опърничавата", за първи път екранизирана от Франко Дзефирели с Ричард Бъртън и Елизабет Тейлър през 1967 г.

Вдъхновението от Шекспир ще превземе и малкия екран: America's Son, който се очаква по телевизия "Фокс", ще съчетае сюжетът на "Хамлет" с алюзии към събитията около рода на Джон Кенеди, Джони Деп ще продуцира сериал, в който всеки епизод ще бъде нова версия на именита пиеса, а холивудската звезда Итън Хоук ще бъде водещ на телевизионна поредица от шест епизода, наречена Shakespeare Uncovered. Тя ще се съсредоточи върху малко известни факти от живота и кариерата на легендарния бард, пише в. "Ел Ей таймс".

Междувременно киносценарий на Лорънс Оливие по "Макбет" на Шекспир е намерен 50 години след създаването си, съобщо в. "Гардиън". Проектът е останал нереализиран поради финансови проблеми, а в главните роли е трябвало да бъдат Оливие и тогавашната му съпруга Вивиан Лий, вече играли героите на театралната сцената. Според намерилите ръкописа из архивите на актьора и режисьор, в сценария му има голеди разлики от оригинала на Шекспир, като лейди Макбет е портретирана като много по-смела, а някои от известните реплики отсъстват. В една от сцените пък героинята на Вивиан Лий губи детето си, което не се случва в драматургичния текст, но е част от живота на самата актриса.

Все още не е известно дали сценарият или някоя от намерените 13 негови редакции ще бъде използвана за предстоящ филм.

Вълната се пренася и в подновените изследвания около живота на Шекспир. Група историци се обединиха около теорията, че той е починал след боледуване от сифилис, а британският в. "Телеграф" пише, че Обри Бърл, антиквар и специалист по творчеството му, е обявил, че знае коя е неговата мистериозна Тъмна дама, на която е посветил голяма част от сонетите си. Според него това е Алин Флорио, невярната съпруга в италиански превод, която е имала славата на фатална жена.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1965 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини