Оцениха картина на Бронзино на 15 милиона долара

  • 24 декември 2012 08:39

  • 1298
  • 0
Оцениха картина на Бронзино на 15 милиона долара
©

На търгове на "Кристис" с произведения на стари майстори, които ще се състоят в края на януари, ще бъде предложен за продажба "Портрет на млад мъж с книга" на най-видния представител на маниеризма, италианския художник Аньоло Бронзино (1503-1572).

По данни на в. New York Times, цитиран от БТА произведението е оценено на 12-18 милиона долара.

Картината, която не е добре известна на широката общественост, се предлага от колекционер от Европа. Името му не се съобщава. По данни на вестника творбата на Бронзино е била съхранявана в семейството от 20-те години на ХХ век, пише inews.bg.

На картината е изобразен млад мъж с брада на около 20-годишна възраст. Той е седнал на маса, покрита със зелена покривка, върху която има разтворена книга. От "Кристис" съобщават, че творбата е от ранния период на италианския художник, когато е бил под влияние на един от основателите на маниеризма, на флорентинския живописец Понтормо. Картината е сред първокласните произведения на Бронзино, придворен художник на Медичите, твърдят специалистите.

Бронзино рисува фрески, олтарни, религиозни, алегорични картини и произведения на митологични теми. Славата му обаче се дължи предимно на портретите, които прави. Бронзино е високообразован и начетен човек и познава добре трудовете на великите му съвременници - хуманисти, като Данте Алигиери и Петрарка. Пише стихове и е член на флорентинската академия от основаването й през 1563 г.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1298 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини