Актьорът Киану Рийвс навършва днес 60 години

  • 02 септември 2024 12:21

  • 246
  • 2
Актьорът Киану Рийвс навършва днес 60 години
© Getty images

Киану Рийвс - канадски актьор, често е определян за един от най-милите и чистосърдечни звезди на Холивуд, навършва днес 60 години.

През 90-те години на миналия век Киану участва във филмите „Критична точка“ (1991), „Скорост“ (1994) и „Адвокат на дявола“ (1997). Най-известен е обаче с ролите си в екшън франчайзите „Матрицата“ и „Джон Уик“. През 2020 г. „Ню Йорк Таймс“ го нарежда на четвърто място сред най-добрите актьори на 21-ви век, а през 2022 г. списание „Тайм“ го обявява за един от 100-те най-влиятелни хора в света. Актьорът е широко известен и с благотворителните си дейности.

Рийвс е роден на 2 септември 1964 година в Бейрут, Ливан. Той е син на Патриша Бонд, която е дизайнер на костюми, и Самюел Ноуин Рийвс младши – геолог. Майката на Рийвс е англичанка, а баща му е американец с хавайски, китайски и английски корени. Родителите му се развеждат, когато Киану е едва на три години. След развода майката на Рийвс го отвежда в Сидни. Впоследствие те се местят още два пъти - в Ню Йорк и в Торонто. „Майка ми имаше свое ателие, в което през уикенда събирах игли и чистех, за да имам джобни пари“, казва Рийвс в интервю за  „Гардиън“. Актьорът няма съществени отношения с биологичния си баща, но има доведен баща - втори съпруг на Патриша, Пол Арън, който изиграва важна роля в актьорската кариера на Рийвс. 

Младият Киану прекарва по-голяма част от детските и тинейджърските си години в Торонто. Там той сменя няколко училища. На 17-годишна възраст напуска гимназия. Получава зелена карта чрез американския си баща и три години по-късно се премества в Лос Анджелис, да преследва актьорската кариера, за която мечтае. 

След второстепенни филми, в които участва през следващите години, през 1989 година Рийвс прави пробив в комедията „Чудесното приключение на Бил и Тед“. В началото на 90-те години на миналия век започва да се появява във високобюджетни филми като „Критична точка“, а големият му пробив в Холивуд е „Скорост“ от 1994 г., в който си партнира със Сандра Бълок. Следва хорър драмата „Адвокат на дявола“ заедно с Ал Пачино и Чарлийз Терон.

Маскирани нахлуха в дома на Киану Рийвс

През 1999 г. Киану е избран да изиграе една от най-добрите си роли - тази на Нео, в научнофантастичния филм „Матрицата“. Продукцията е абсолютен световен хит, а успехът й води до две пълнометражни филмови продължения, които са пуснати едновременно през 2003 г., „Матрицата: Презареждане“ и „Матрицата: Революции“. Киану Рийвс вече е на върха на славата и е световноизвестен актьор. 

Въпреки това, при него не всичко е идеално. Смъртта и любовта са част от житейския път на Рийвс. Ривър Финикс, най-добрият му приятел, умира от свръхдоза наркотици през 1993 г. на 23-годишна възраст. През 1999 година Рийвс се запознава с личната асистентка на Дейвид Линч, Дженифър Сайм. Скоро след това двамата обявяват, че очакват първото си дете. Трагично, дъщеря им Ава се ражда мъртва през януари 2000 г. Рийвс и Сайм се разделят, но остават в добри отношения. Трагедията настъпва отново, когато на 2 април 2001 г., само ден след като се вижда с Рийвс на обяд, Сайм губи контрол над колата си и загива при катастрофа. 

Макар Рийвс да не назовава конкретни трагедии и любови в живота си, той споделя пред „Тайм“: „Чудя се какво представлява любовта. И нейното могъщество. Защо смъртта е толкова силна, а любовта толкова крехка, и все пак тя е най-великата сила на планетата?“

През 2009 г. Рийвс се запознава с Александра Грант по време на вечеря. Впоследствие двамата работят заедно върху две книги, една от които е „Ода на щастието“, която Рийвс написва, а Грант илюстрира. През 2019 г.  Рийвс и Грант се появяват, държейки се за ръце, на червения килим в Лос Анджелис, потвърждавайки официално, че имат връзка. И няма съмнения за феновете на актьора, той най-сетне е щастлив. 

Киану Рийвс си изгражда репутация за един от най-милите холивудски актьори. Отдавна в медиите се пишат статии защо всъщност това е един от най-чистосърдечните хора на Холивуд. По време на снимките на филма „Матрицата“, Рийвс дава голяма част от спечелените си пари на тези, които работят зад кулисите. Според актьора те заслужават много по-голямо възнаграждение. Освен това холивудската звезда дарява цели 70% от хонорара си от „Матрицата“ за изследвания на рака. След като сестра му е диагностицирана с левкемия, той основава частна фондация за борба с рака, която подпомага детски болници и провежда изследвания в областта на това заболяване. 

Мъж спа в задния двор на Киану Рийвс

През 1997 г. Киану среща бездомник и решава да се разходи с него по страничните улици на Западен Холивуд. Той е заснет да яде с бездомника, да споделя питието си с него и да слуша неговите истории.

Канадският актьор влиза в заглавията на вестниците през 2011 г., когато се поява видеоклип в Ютюб, в което се вози в метрото. Докато седи на едно от местата, той забелязва жена, носеща голяма чанта. Той най-любезно й преотстъпва своето място. 

Сайтът „Скрийн Рант“ (Screen Rant) пише, че Рийвс „обикновено е смятан за един от най-милите и внимателни актьори в Холивуд“, „Гардиън“ отбелязва, че той има репутацията на „едно от най-готините, скромни момчета в холивудския А-лист“, а Би Би Си допълва, че той е известен със своето „добро възпитание“.  

Последвайте канала на

Весела Найденова
246 2

Коментари 2

Добави коментар
ха,ха,ха

2024.09.02 | 12:36

1
Катила ходи да се , И.Б.Е в затвора с цигани и турци пък после се прави на патриот в сайта......хахахахаха.....
ха,ха,ха

2024.09.02 | 12:36

2
а Катила е 49 годишен педал от Севлиево

Добави коментар

Водещи новини