Теодор Ушев избра Бургас за снимки на първия български фантастичен филм-антиутопия

  • 10 септември 2020 19:00

  • 635
  • 0
Теодор Ушев избра Бургас за снимки на първия български фантастичен филм-антиутопия
©

Световноизвестният режисьор на анимационни филми Теодор Ушев избра емблематични места в Бургас за снимките на първия си пълнометражен игрален филм в България. Те започват на 12 септември край Солниците, след което ще продължат със снимки на Пантеона в Морската градина.

Лентата е с работно заглавие "ф1.618" и е екранизация, базирана на романа "Пумпал" на Владислав Тодоров. Фантастична и сюрреалистична приказка, филмът прави заявка за новаторство в българското кино като първата антиутопия, снимана у нас. Като жанр в литературата и киното, антиутопията често описва въображаемо общество, където настоящи обществени тенденции се превръщат в кошмарни крайности, каквато е и историята в "Пумпал".

Историята разказва за нова нация от вечни, биологически съвършени хора - био-титаните, които се готвят да напуснат Земята завинаги, подготвяйки за мисията кораба Пумпал. В тази утопична реалност, главните герои Гаргара и Криптон ще се опитат да преборят предизвестената развръзка и да обърнат историята.  Ще преминат през различни приключения, в постоянна надпревара с времето и във вечната битка между любовта и злото, човешкото и безскрупулността.

Двете водещи роли са поверени на актьора Деян ДонковДеян Донков Деян Донков е български актьор, роден във Видин. Завършва Актьорско майсторство в класа на /"Стъпки в пясъка", "Ако някой те обича", "Аз съм ти", "Каръци" и др./, който ще играе завръщащия се към човешки образ Криптон и младата актриса Мартина Апостолова /с международно признание за ролята си във филма "Ирина" и наградата "Европейска изгряваща звезда" на Берлинале 2020 /, която ще се превъплъти в неговия водач към истината - мъдрата и смела Гаргара. 

Зад камерата застава един от най-талантливите български оператори - Емил Христов, работил за десетки документални и игрални филми. Дизайнер на продукцията е Сабина Христова, а костюмите са дело на Велика Прахова. Сценарист на филма е авторът на романа "Пумпал" Владислав Тодоров, който е и продуцент, заедно с Орлин Руевски.

Филмът "ф1.618" ще бъде сниман на няколко локации в страната, като знаковите сцени ще бъдат заснети около Бургас и Костенец. Части от екранизацията ще използва за декор и един от култовите паметници на монументалната архитектура в България - Бузлуджа, чиято форма напомня пумпал, от където идва и заглавието на проекта.

Филмът е ново предизвикателство за Тео Ушев, познат в света на киното като един от най-добрите съвременни режисьори на анимация. Той е вторият му игрален филм, след късометражния "Кристин, която маха от влака", част от омнибуса "8.19", но лентата ще бъде първият му пълнометражен режисьорски проект у нас. Очаква се филмът да излезе на екран през 2022 г.

Екранизацията ще бъде Българско-Канадско-Френска продукция, с финансовата подкрепа на Националния филмов център.

Последвайте канала на

Novini.bg
635 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини