Пет актриси са пострадали на сцената...

  • 13 август 2011 08:50

  • 1423
  • 0
Пет актриси са пострадали на сцената...
© интернет

„Каквито и болки да имаме, сцената лекува!” – за актьорите това изречение е като мантра. Повтарят си я често и явно им влияе.

Популярните имена, претърпели някакъв инцидент пред публика, не са едно и две. А артистите ветерани са пълни с истории за счупени крака и ръце, полети в оркестри и спектакли, изиграни в гипс.

В култовата ни класация „Пет плюс пет” този уикенд разказваме набързо за рисковете на сцената. Коя актриса излиза 26 пъти пред публика със счупена ключица? Кой прави най-много опити за приземяване в публиката у нас и по света? Как болките на великата художничка Фрида Кало застигнаха една българска актриса? Коя звезда на шоубизнеса държи рекорда за най-зрелищно кацане по дупе? А кой чупи рамото си на концерт? Все интересни въпроси, чиито отговори ще откриете в традиционната ни рубрика.

1. Стоянка Мутафова

Държи рекорда по „визуални ефекти” с риск за живота на сцената. Сред тях са зрелищни падания в оркестрината, а откакто греда се стоварва на главата й, е зле със зрението. Затова от десетилетие насам голямата актриса разучава текста на ролите си с дебела лупа.

Мутафова дебютира „каскадьорски” още преди 54 години с първата премиера на Сатирата „Баня” от Владимир Маяковски. Директорът на театъра Стефан Сърчаджиев решава на финала добрите да бъдат отнесени в светлото бъдеще, а лошите да се строполят в бездната. Гредата в кариерата й пък е част от огромен декор. Екшънът се разиграва при подготовката на поредния спектакъл. "Както репетирахме една пиеса, сципиентката сбърка - блъсна ме по-рано да излизам на сцената", разказва актрисата. Така Мутафова се удря в декора и в резултат ретината й се отлепя.

Освен на сценични поражения, господарката на комедията става жертва и на битови инциденти. Миналата година попари с вряла вода двете си ръце и се озова в болницата, а преди петилетка се натрови с каналин. Понеже недовижда, помислила пакетчето със сода каустик за „Вегета”. Сипала в лъжицата, с която бъркала супата и опитала. „Беше зловещо на вкус! Отвратително! Малко горчиво и повече кисело”, разказа на журналистите актрисата. За щастие доайенката на сериала „Столичани в повече” реагирала бързо и се обадила на дъщеря си за помощ.

2. Карла Рахал

Преди две години посрещна Благовещение в „Пирогов”, защото в навечерието на премиерата на „Слуга на двама господари” заедно с колегата си Юлиян Рачков пострада тежко на репетициите в Народния театър. Двамата паднаха от три метра височина, точно когато разигравали сцена на Венецианската порта в пиесата на Карло Голдони. Опитът за летене завърши в Института за спешна помощ.

От удара Карла изпада в безсъзнание за две-три минути. Когато отваря очи, остра болка пронизва главата й, а в „Пирогов” установяват и счупване на две ребра. Юлиян Рачков пък е със счупена ключица. По волята на съдбата инцидентът е надлежно документиран от оператор и фотограф, които снимали репетициите.

"Нека този случай да бъде обица за ухото за сценичните работници", предупреди тогава директорът на трупата Павел Васев.

3. Искра Радева

И тази дама на театъра знае какво е да загубиш сцена под краката си. Случва се преди десетилетия, когато Младежкият театър поддържа музикален състав. Два дни след смъртта на баща й актрисата репетира за представлението на Леон Даниел „Когато розите танцуват” по пиесата на Валери Петров. „На сцената имаше едно място, което се обръщаше и ставаше на пейка. Казали са, че има промяна на картина, но моите реакции са били забавени. Изведнъж усетих, че подът под мен го няма. Всички столове на оркестъра бяха обърнати с краката нагоре. Само едно място от половин квадратен метър, където паднах, беше празно”, спомня си в интервю Искра Радева.

Опит за летене по неволя актрисата прави и в спектакъла „Двамата веронци”, когато изведнъж изчезва в оркестрината. Приземява се върху жената, която свири първа цигулка. Музикантката ходи накриво дълго време, но Искра е още по-зле. Стари почитатели на Младежкия театър свидителстват, че се отчупило парченце от третия й лумбален прешлен. За щастие не се налага да лежи в гипсово корито и Радева играе 26 представления. „Беше страшно болезнено. Преди всяко представление ми слагаха обезболяващи инжекции. Знаете ли, сега не бих го направила. Но тогава не можех да си представя, че може да отпаднат продадени представления”, разказва звездата на театъра.

4. Станка Калчева

Миналия сезон забоде велика роля в кариерата си. Видяхме я могъща и смразяваща като Фрида - художничката, окована от собственото си тяло. Освен признание, тя донесе на Станка Калчева и страдание. На предпремиерното представление на „Фрида” в Младежкия театър актрисата пострада сериозно - при любовната сцена с Троцки (в образа Малин Кръстев) рамото й се извади от ямката и Калчева не просто изигра, а преживя жестока болка. Никой от 170-те зрители в камерната зала на Младежкия обаче не разбра, а чак на излизане хората видяха линейката пред театъра. Любопитното е, че авторката на пиесата Саня Домазет също изпитвала непоносими болки в гърба, докато пишела историята на Фрида.

5. Татяна Лолова

Слънчевата актриса също познава сенчестата страна на сцената. Преди години примата на театъра чупи метатарзална кост. Инцидентът става на репетиция, когато Лолова се подхлъзва на сцената. Актрисата прекарва в гипс няколко месеца, после се учи да прохожда отново. Отначало бавно се раздвижва с патерици, после хваща бастун и след месеци рехабилитация отново е жизнена. Нищо, че веднага след екшъна лекарите не дават големи надежди за нормално прохождане.
...и пет инцидента с музиканти


 

Последвайте канала на

1423 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини