Христосков: Парите в пенсионните фондове са силно защитени

  • 24 октомври 2014 18:38

  • 1669
  • 4
Христосков: Парите в пенсионните фондове са силно защитени
©

Осигурителната система е един вид обществен договор, че ще има солидарност между поколенията. Когато този договор се нарушава, се губи доверието. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ служебният министър на труда и социалната политика Йордан ХристосковЙордан Христосков Проф. д-р Йордан Атанасов Христосков е роден на 20 октомври 1951 година. Завършва ВИИ "Карл.

Целта на онези, които правят пенсионните системи, е да се избегне неравнопоставеността между поколенията – разликата между тези, които дават повече, а получават по-малко, и тези, които дават по-малко, а получават повече, добави той.

По думите на социалния министър разбалансираността в системата е извършена в основна степен през последните 10 г. Бяха извършени взаимнопротиворечащи се действия. Намаляваха се осигурителните вноски, премахнаха се строгите мерки, срещу тези, който не плащат, увеличи се броят на хората, пенсиониращи се по-рано и се получи дефицит, подчерта той.

Христосков посочи, че Консултативният съвет към Министерството на труда и социалната политика е разработил варианти за преодоляване на дефицитите в осигурителната система, които ще предостави на следващото правителство.

Ако остане действащият режим, догодина дефицитът в пенсионния фонд ще достигне 2,6% от БВП и ще продължи да нараства. Това означава, че ще възможностите на държавата да отделя повече средства за сфери като здравеопазване и образование ще бъде ограничена, каза социалният министър.

Той посочи, че в следващите години ще се върви към изравняване на пенсионната възраст за мъжете и жените. Министърът увери, че парите в пенсионните фондове са много добре регулирани от държавата. Той ги определи като "силно защитени средства".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1669 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2014.10.25 | 15:08

4
а кога ще започнете да се отчитате на Хората , кой колко пари е внесъл в пенсионата Ви система ? не точки а пари ? много Ви харесват Системите по които Вземате а после забравяте за плащанията към едни /защото пък други имали НУЖДИ от 20-тина заплати / , и не ми говорете за защита на парите Ми /те вече са похарчени за Вам и подобни Вам личности/ , но ВСЕКИ трябва да знае колко сте Взели от Него

2014.10.25 | 15:07

3
А циганте те как се вписват в схемата?! А емигрантите?! А милиардите които се крадът от данъците на тези солидарни поколения, как ще стане и нобвлови лауреати да бяха тези в консултативният съвет няма как да го измислят това

2014.10.25 | 15:07

2
какво ? има да го мислят още 20 години и още ,куп закончета за да оправдаят грабежите ? и накрая социална пенсия /ако доживееш / , Но наложената бандитска система /милиционерска/ не Желае да си плаща осигуряването , защо ? а , Те са над нещата ,тарикати и откровени бандити но защитени от закон който Те са си;гласували ; от името на държавата , ама направете си собствен фонд и си събирайте там парите , но не крадете от другите
вярващ

2014.10.25 | 15:06

1
Те и банките бяха защитени, ама........................

Добави коментар

Водещи новини