Д-р Антония Първанова пред novini.bg: Некомпетентна самонадеяност роди хаос в здравеопазването

  • 02 ноември 2020 16:52

  • 32347
  • 0
Д-р Антония Първанова пред novini.bg: Некомпетентна самонадеяност роди хаос в здравеопазването
© личен архив и булфото/архив/

Български лекари, които имат различно от официалното мнение за разпространението на Ковид 19 и мерките срещу заразата, днес съобщиха, че създават свой български лекарски алианс. В него са специалисти като доц. д-р Ат. Мангъров, д-р Георги Тодоров, доц.Чорбанов и мн.др.. Сред медиците - учредители е д-р Антония ПървановаАнтония Първанова Родена е през 1962 година в Добрич. Завършва езикова гимназия „Гео Милев” с английски и, която потърсих за коментар. Тя е популярен лекар и специалист по обществено здраве и здравен мениджмънт, беше депутат два мандата от НДСВ в 39-ото и 40-ото Народно сбрание. През 2009 г. беше избрана за  евродепутат. Д-р Първанова е автор в Европейското законодателство за защита правата на пациентите. Питам я - какво налага създаването на алианс на лекарите с различно мнение у нас. Също така, какво не одобряват сред мерките, които властите налагат за ограничаване на заразата и не се ли страхуват лекарите от алианса от публичния линч на тълпата. Припомням, че преди дни бе пусната фалшивата новина, че доц. Мангъров е бил нападнат от жена на улицата и ударен от нея. Той обаче категорично отрече и каза, че това е лъжа.

"Създаването на нашия алианс бе наложено от факта, че след 8 месеца, през които ни беше обяснявано как, трябва да спазваме някакви мерки, които впрочем не почиват на научно доказани изследвания.  Ние трябваше да сме готови и системата да е подготвена като започне есенно-зимният сезон и се насложат и заболявия от грип и др.вируси, здравеопазването да реагира адекватно. Обаче виждаме само хаос. В него са потънали пациентите, медиците, персонала, икономиката и всичко останало. Тази епидемия не се управлява нито със санкции, нито с глоби.

Виждаме резултатите от некомпетентната самонадеяност,

която ръководи здравеопазването и след 8 месеца мотаене всичко лъсна - Спешна помощ е безпомощна, общопрактикуващите лекари се разболяват, РЗИ-тата са в невъзможност, болниците се задъхват и т.н. Никой не е в състояние да обясни защо болните не могат да стигнат до съществуващите легла в здравните заведения. Въобще настана пълен хаос в системата на здравеопазването и вина затова носят всички онези, които налагат половинчати мерки.

Ние никога не сме отричали съществуването на заразата,

но това, което съм твърдяла винаги е, че мерките срещу нея не са адекватни. Защото, хората бяха плашени от определени медици и политици. Вместо да се направи голяма разяснителна кампания, която да доведе до доверие. То обаче не се гради с нелогични мерки като примерно първоначално масите в заведенията трябваше да се слагат на по 2 м разстояние, но след това под натиск от страна на ресторантьорите, тази дистанция бе скъсена на 1,5 м. Очевидно тази промяна не почива на никакви научни доказателства. Затварянето на заведенията бе определено да е до 22 часа, после го измениха до 23, след пазарлъци и лобизъм бе закован 23,30 часа, все едно часа има някакво значение за вируса. Има заведения, които променят предназначението си дори правят дискотеки по обяд. В някои училища сложиха разделителни ленти в коридорите, в които учениците да се разминават , въпреки че вирусът се разпространява на 6-8 м при кашляне и кихане. И всякакви такива примери показват само защо е загубено доверието в налагащите подобни мерки. Те не са научни и медицински, а лобистки, политически и т.н.. 

Д-р Първанова: Всеки ден у нас от цигари умират 191 души, а от COVID-19 умряха 146 души. Това са сметките

Вместо да се работи най-много с общопрактикуващите лекари, 

които са на първа линия, те бяха нацяло изключени. Само в София те са около 900 души, а в страната са близо 5000. Вместо да се заложи на тях, които си познават пациентите от години, то на първа линия бяха изкарани и натоварени с необичайно тежки задължения 300-те души от РЗИ за цялата страна. Което при днешната статистика за заразата означава, че на един лекар от РЗИ се падат по 100 пациенти за деня и по още 1000 души от предните 10 дни.  Общопрактикуващите лекари можеха много по-ефективно да се грижат за своите пациенти. Те знаят кои са хронично болните им пациенти, как ги лекуват, познават семействата им и т.н. А хората от РЗИ само могат да звънят в домовете и да глобяват.

Д-р Трифон Вълков пред novini.bg: За борба срещу Ковид 19 имаме всичко. Освен достатъчно медицински кадри

Мерките са с някакъв уклон на полицейщина,

те нямат доказан ефект на въздействие. Маските, които се използват широко - от плат и медицинските, нямат доказан възпиращ ефект като онези с дихателите. Напълниха зала "Арена АрмеецАрмеец Застрахователно акционерно дружество “Армеец” е учредено на 9-и април 1996 година, с основни" със стари дюшеци от 1970 г. и прочее неадекватности.
Идеята на нашия алианс е да се говори компетентно и професионално за Ковид 19, както и за грипните епидемии, от които всяка година боледуват много хора. Ще дискутираме управлението на здравната система, за планиране на кадрите, на клиничните пътеки и разпределението им, за състонието на болниците, за разпределението на финансовия ресурс, за достъпа до здравеопазване на хронично болните и възрастните, за ролята на общопрактикуващите лекари и композицията на цялата здравна система. Защото парите отиват "нагоре" за високоспециализирано лечение и операции, но изпускаме "ниското" ниво в здравеопазването, където хората нямат достъп до медицински услуги. Сега говорим за 80% безсимптомни заразени и 15 на сто, които не се нуждаят от хоспитализация, но за 5% тежко болни има сериозни затруднения да стигнат до инфекциозните отделения. Аз не разбирам що за хаос е това, та близо 170 човека да не могат да стигнат до 1347 интензивни легла и  за 2 680 човека да не достигат 7473 легла и никой да няма отговор за това безобразие. /б.р. заповед на министър Кирил Ананиев РД-01-159/27.03.2020г./

Аз не се страхувам и не обръщам внимание на публичния терор

и съм сигурна, че страхът остава у този, който го генерира. От 20 години се занимавам с политика и съм наясно с номерата на калния политически терен. Няма с какво ново да ме впечатлят, ваксинирана съм срещу злоба и агресия. Знаете ли, че според едно проучване на ЕК 75 на сто от българите имат лоша здравна култура и върху това трябваше да се наблегне през последните 8 месеца. Винаги ще продължавам да работя за разясняване на проблемите в здравеопазването и повишаване на нивото на здравна култура у българите. 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
32347 0

Водещи новини