ВСС ще бистри бюджета на съдебната власт и избора на директор на НСлС

  • 16 октомври 2012 09:01

  • 738
  • 0
ВСС ще бистри бюджета на съдебната власт и избора на директор на НСлС
©

Висшият съдебен съвет се събира днес извънредно заседание заради бюджета на съдебната власт и избора на директор на Националната следствена служба.

За втори път ВСС ще се занимава с бюджета за 2013 година и този път извънредно. Вече е ясно, че парите за правосъдие ще са малко повече от 100 млн. лв. по-малко, а недостигът ще засегне капиталовите и текущи разходи, сред които оборудването на сградите за Районния съд и прокуратура, Единната информационна система за противодействие на престъпността и обновяването на техниката в съдебните сгради.

Процедурните правила за избор на следовател номер 1 пък е спешна точка, тъй като мандатът на действащия шеф на следствието изтича след по-малко от месец. Това ще са първите процедурни правила в избора на административен и съдебен началник, които ще изработи новия ВСС и се очаква те да се ползват като модел за следващи избори, сред които е изборът на нов главен прокурор. Кой ще се кандидатира за директор на НСлС е въпрос относим и към избора на наследник на Борис ВелчевБорис Велчев   Борис Владимиров Велчев е  роден в София. Доцент, доктор по право. Баща му Владимир Велчев, защото ако настоящият следовател номер 1 Бойко НайденовБойко Найденов Бойко Найденов е роден в София. През 1990 г. завършва Академията на МВР - специалност не подаде документи за втори мандат – това ще означава, че цели към по-висш пост, каквито са евентуалните медийни слухове, информира БНР.

Мандатът на Борис ВелчевБорис Велчев   Борис Владимиров Велчев е  роден в София. Доцент, доктор по право. Баща му Владимир Велчев изтича през февруари 2013 година, но заради номинацията му за президентски представител в Конституционния съд, се очаква да оваканти позицията до седмици и така Съветът да отвори процедурата за избор на следващ главен прокурор доста по-рано.

Последвайте канала на

Десислава Станева
738 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини