Бизнесът приветства идеята за диференцирана минимална заплата

  • 05 октомври 2012 17:04

  • 1202
  • 2
Бизнесът приветства идеята за диференцирана минимална заплата
©

Българската стопанска камара приветства намерението на финансовия министър за диференцирана минимална заплата.

"Въвеждането й е стъпка за предпазване на бизнеса от закриване на работни места и самоликвидиране. За никого не е тайна, че регионалните различия водят до сериозното преливане на кадрови ресурс към големите центрове", отбелязва председателят на БСК Божидар Данев.

Нещо повече – от камарата предлагат минимална работна заплата да съществува там, където държавата е работодател, предаде БНР.

Според Данев, в резултат на прилагането на антикризисните мерки, обезщетението за безработица е нараснало до 60% от средната работна заплата, което се отнася за цялата страна и не отразява регионалните икономически аспекти.

По тази причина в много региони хората предпочитали да получават обезщетения за безработица и да се развиват в сивия сектор на икономиката.

Бизнесът отбеляза, че чрез повсеместното увеличение на минималната работна заплата и вдигането на обезщетението за безработица държавата създава силово безработица с финансови механизми, с което утежнява финансовите баланси.

А увеличаването на минималната заплата създавало и проблеми на общините, които трябва да търсят допълнителни средства, за да запазват работни места, в това число за нискоквалифицирани и временно заети работници.

По данни на камарата от 2009 г. насам България е загубила 400 000 работни места, а в последната година - 93 000.

По-рано днес Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи защити идеята за диференцирана минимална заплата с това, че дава възможност за гъвкавост от гледна точка на икономическата ситуация в отделните райони. Според него идеята му е разумна.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1202 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Георги

2012.10.07 | 11:04

1
Що за глупости държавата плаща тези обезщетения само 3-4 месеца после кой както иска да се оправя, я някой да обясни на бизнеса че хората са безработни не заради ГОЛЕМИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ЗА БЕЗРАБОТИЦА, а заради тяхната лакомия. То ако питате бизнеса ще ви каже и че заплати трябва да се плащат само в държавния сектор, а частния да е по желание.
Иван

2012.10.08 | 10:53

2
Пожелавам Ви и Вие да имате бизнес и след това да направите сравнение дали бизнеса е лаком.Приятна вечер.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини