Германски политик предлага ново решение в еврозоната

  • 23 септември 2012 20:36

  • 821
  • 0
Германски политик предлага ново решение в еврозоната
©

Бившият германски министър на финансите Пеер Щайнбрюк, който може да влезе в битка с канцлера Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се на изборите догодина, иска да бъде създаден банков спасителен механизъм, финансиран от кредитни институции, а не от правителствата. Това съобщи Ройтерс, цитирайки негово интервю за сп. "Шпигел".

"Ако една банка е на ръба на фалита, не бива да й се помагат незабавно държавни пари", отбелязва Щайнбрюк пред германското списание.

Според него "първо кредиторите и акционерите трябва да дадат своя дан". На въпрос как би работил такъв механизъм, Щайнбрюк отговаря, че кредиторите ще получават дялове в съответната затруднена банка в замяна на парите, които предоставят, съобщи БТА.

Бившият финансов министър отбелязва също, че е необходимо да бъде създаден еквивалент на Европейския стабилизационен механизъм - постоянния спасителен фонд на еврозоната - който да покрива само банките. Той допълва, че този фонд трябва да се финансира от банки, а не от правителствата.

Щайнбрюк посочва, че за такъв банков фонд са нужни между 150 и 200 милиарда евро, които, според него, няма да може да бъдат събрани само за няколко години.

Щайнбрюк е един от тримата претенденти за лидер на Германската социалдемократическа партия на изборите през 2013 г.

Последвайте канала на

821 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини