Найденов: Трябва да участваме в гарантирането на световната хранителна сигурност

  • 28 август 2012 13:44

  • 598
  • 2
Найденов: Трябва да участваме в гарантирането на световната хранителна сигурност
©

Министърът на земеделието и храните Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на смята, че България трябва активно да участва в гарантирането на т.нар. хранителна сигурност в световен мащаб.

Ситуацията е много тежка, продължават да се трупат проблеми в контекста на климатичните промени и на нарастващото население на Земята, заяви министърът пред журналисти в Добрич по повод призива на генералния секретар на световната организация по прехрана и земеделие ФАО да бъдат създадени стратегически резерви със земеделски продукти.

По думите на Найденов, има предложения от различни парламентарни групи да бъдат създадени и в страната подобни резерви като например стратегически зърнен резерв. Този обхват може да бъде разширен, каза министърът. Найденов допълни, че въпросът може да бъде обсъден след като бъде прибрана реколтата в световен мащаб и бъде направена оценка.

Според земеделския министър и следващите години няма да бъдат по-добри, кризата с хранителната сигурност ще се задълбочи и човечеството ще бъде изправено пред голямо изпитание. При всички случаи България като производител на храни трябва активно да участва в процеса, а не да наблюдаваме, заяви Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на.

Земеделският министър припомни, че тазгодишната реколта от пшеница достига 4.2 милиона тона, като качеството на зърното е превъзходно. Според Найденов реколтата от слънчоглед и царевица се очертава да не бъде чак толкова лоша, колкото са били първоначалните прогнози.

Последвайте канала на

БТА
598 2

Коментари 2

Добави коментар
Тоя пак не си е пил хапчетата и си личи!

2012.08.28 | 22:17

2
Найденов: Трябва да участваме в гарантирането на световната хранителна сигурност => че ние и сега участваме почети не се храним само колкото да преживеем
dan

2012.08.28 | 18:08

1
Абе ти нашата хранителност на можеш да гарантираш, замислил се за световната. Я по-добре кажи как направи своя PR милионер за 1 ден!

Добави коментар

Водещи новини