Трайчо Трайков ще плаща 10 000 лв. глоби

  • 17 август 2012 07:11

  • 1054
  • 4
Трайчо Трайков ще плаща 10 000 лв. глоби
©

Близо 10 бона глоби може да отнесе бившият икономически министър Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко заради конфликт на интереси. Това съобщи председателят на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, цитиран от Стандарт.

Трайков ще трябва да върне и една месечна министерска заплата, ако съдът потвърди становището на комисията, че той е бил в конфликт на интереси, докато е бил министър.

Според комисията Трайков е подготвил доклад и участвал в приемането на правителствено решение за предоставяне на концесия за добив на подземни богатства от находище "Балабана" в Силистренско в интерес на "Каолин" АД. Оказва се, че в капитала на тази фирма бившият министър участва с 278 акции. Трайков е предал доклада четири години след изтичането на законоустановения срок.

Повод за констатацията й е, че е подготвил мотивиран доклад и е участвал в приемането на решение на правителството за предоставяне на концесия за добив на подземни богатства от находище "Балабана", разположено в землището на община Дулово, в интерес на фирмата "Каолин".

Това е станало почти четири години след изтичане на законоустановения срок за представяне на доклада. В същото време Трайков е имал 278 акции в "Каолин".

Фактът, че ексминистърът е притежавал акции в "Коалин", стана известен след оставката му от правителството. Според Златанов едната глоба ще е заради това, че Трайков не е обявил, че притежава акции. Парадоксът е, че именно ексминистърът сезира комисията с убеждението, че тя ще докаже липсата на конфликт на интереси. Вчера Трайков не вдигаше мобилния си телефон.

Филип Златанов съобщи още, че на 4 септември ще бъде извикан депутатът от ГЕРБ Емил Димитров заради двата сигнала срещу него. Единият е заради внесени от него промени в Закона за лова и дивеча, а другият - за изменения в Закона за здравето в частта му за забрана на пушенето. Народният представител вече е бил викан веднъж на 14 август, но не се е явил.

Последвайте канала на

Novini.bg
1054 4

Коментари 4

Добави коментар

2012.08.19 | 21:43

4
те колко далавери=конфликт на интереси, излизат на яве, но резултат никакъв, винаги питам и какво от това? н

2012.08.19 | 16:29

3
Мътиш, не мътиш ще те изям!А беше най способният министър от кабинета,а?От политиката по-голяма к..ва няма ,нали се убеди!Нищо,накопал си достатъчно,и сега лапкаш,ама по-малко.

2012.08.19 | 16:29

2
и аз искам да стана министър, да грабя и да си платя 10000 глоба
янко

2012.08.17 | 09:27

1
Трайков сам е поискал проверката - явно се е надявал всичко да се потули. Но сега истината, че на високо ниво се е протектирала фирмата на Прокопиев "Каолин" излезе наяве

Добави коментар

Водещи новини