"Пирин пее" става на 50 години. Ограничават движението през "Предела"

  • 04 август 2012 07:19

  • 2203
  • 0
"Пирин пее" става на 50 години. Ограничават движението през "Предела"
©

Откриват най-знаковото фолклорно събитие в Благоевградска област - "Пирин пее". 50-годишният рожден ден на „Пирин пее” се очаква да бъде най-масовият по участие и посещаемост фолклорен събор в България.

На първа естрада ще се качат пазителите на изворния фолклор от общините Петрич и Благоевград, на втора са самодейците от общините Симитли и Кресна. По традиция Разлог ще пее и танцува на трета естрада, разположена до Татарската чешма. Гърмен и Банско са на четвърта естрада.

От 9:00 часа на 5-ти август продължава надпяването и надсвирването, като на първа естрада тогава се качват самодейците от общините Сандански и Белица. Втора естрада е за Хаджидимово и Якоруда, трета е за общините Струмяни и Сатовча, четвърта естрада е за Община Гоце Делчев.

На втория ден ще се проведе тържествен ритуал пред паметника на Илинденско-Преображенската епопея от 10:00 часа. В 12:00 часа започва заключителния гала концерт на главната сцена. Финалът ще бъде сложен с провеждането на кръгла маса на тема: „Пирин пее – изворен фолклор, традиции тенденции и бъдеще”.

На поляните в м. „Предел”, където се провежда „Пирин пее”, освен пъстроцветни носии и весели песни, ще има конна база, етнографски и информационен център и увеселителен парк.

В дните на провеждане на събора се въвежда специален режим на движение в участъка от паметника на Илинденско-Преображенската епопея (пътувайки от Разлог към Симитли) до Ловното стопанство Симитли (пътувайки от Симитли към Разлог). Ще бъде спряно движението по пътя, автомобилите ще бъдат пренасочване по обходен маршрут, известен като стария пределски път. От Разлог на всеки половин час ще тръгват автобуси, които ще извозват срещу 1 лев желаещите да станат част от фолклорната традицията наречена „Пирин пее”. Графикът на извозването е от 08:00 до 12:00 часа и от 15:00 до 20:00 часа за събота и от 08:00 до 15:00 часа за неделя. Всички автобуси тръгват от паркинга на читалището в Разлог.

Въвеждат се временни ограничения на движението във връзка с провеждането на събора за народно творчество „Пирин пее”, в местността „Предела”. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР-Благоевград. Ограниченията ще са в сила на 4 и 5 август. Тя са за времето от 08.30 часа до 23.00 ч. днес и от 08.30 до 20.00 часа на 5 август. Забранява се движението на товарни автомобили. Движението на леките автомобили ще се пренасочва през обходния път от бензиностанция “Петрол” до разклона за местността “Шипоко”. Товарните автомобили, превозващи нетрайни и бързоразвалящи се продукти и автобусите, ще бъдат пропускани през “Предела” с ескорт от полицейски мотоциклети и автомобили. Водачите на пътнопревозни средства са длъжни да спазват въведените ограничения и стриктно да изпълняват указанията на контролните органи.

За осигуряване на добър обществен ред и сигурност е създаден временен щаб на ОД на МВР – Благоевград, който ще функционира денонощно за времето на провеждане на събора и ще се намира на път II – 19 в местността „Предела”, под стария ресторант. Телефони за връзка с щаба 0747/ 80 206, 80 207, или 112.

Гражданите да проявяват бдителност към личните си вещи и документи, и собствените моторни превозни средства. При установяване на изоставени пакети и други багажи, да се сигнализира незабавно на горепосочените телефони или на място в щаба.

Последвайте канала на

2203 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини