Спасяването на пчелите води до спасяване на хората

  • 27 юли 2012 16:54

  • 1621
  • 0
Спасяването на пчелите води до спасяване на хората
©

През последните години се наблюдава спад на пчелната популация. Опустелите кошери караха все повече пчелари да се замислят върху фразата на Айнщайн: "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му останат само четири години живот". Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, следователно няма да има и хора.

Засега Апокалипсисът се отлага, поне в Австрия, където напук на масовото измиране, пчелите се завърнаха. Но не доброволно, а с помощта на властите, съобщи БНТ.

Миналата година пчелите започнали масово да измират в Австрия. На всеки четири колонии, една изчезвала. Тази зловеща картина накарала властите да осъзнаят значимостта на проблема и започнали да подаряват кошери. 

Градските кошери се различават от другите, които са в селата. Там растат много култури, използват се хeрбициди. Затова и в тези райони пчелите все по-често умират. Най-хубавото при пчелите е, че където са те, там винаги нещо цъфти, коментират австрийците.

Бяхме изненадани от факта, че канцлерството разрешава в градовете, по покривите на кооперациите и на други места да бъдат поставени кошери. Това означава, че тяхното намерение да спасят пчелите е много по-голямо, отколкото ние мислехме, коментират граждани. А условието за поставяне на кошер върху покрив е единствено наблизо да има подходяща растителност.

Резултатът от политиката на австрийските власти е, че природата започна да превзема градската джунгла. И все по-често може да се чуе жужене - онзи забравен от много хора звук.

Последвайте канала на

1621 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини