ДСБ: Имаше схема за кражбата на 1/3 от парите за АЕЦ "Белене"

  • 10 юли 2012 09:48

  • 1944
  • 2
ДСБ: Имаше схема за кражбата на 1/3 от парите за АЕЦ "Белене"
©

Шумно спречкване си спретнаха в предаването „Тази сутрин“ по БТВ Атанас Атанасов от ДСБ и Владимир Каролев от НДСВ. След като лидерът на ДСБ Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") - упрекна премиера, че носи отговорността за високите цени, на специална пресконференция енергийният министър Делян Добрев контраатакува с обвинение, че в договорите, подписани за Марица Изток 1 и 3 по времето на управлението на Костов, няма нито една клауза, която да защитава държавата.

Атанас Атанасов обаче защити лидера си. Според бившият шеф на НСС едва около 1 % от последното увеличение на цената на тока се дължи на договорите за изкупуване на електроенергия от ТЕЦ Марица Изток 1 и 3.

Според него увеличението на цената на тока е директен удар върху националната сигурност. А скокът ще се отрази на убийствено на индустрията и цялото потребление в страната на фона на замразените доходи и непрекъснато повишаващите се цени.
Според Владимир Каролев обаче двата ТЕЦ-а произвеждат около една шеста от електроенергията в страната. Според него е странно, че точно лидерът на ДСБ Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") - повдига въпроса за цената на тока. Той посочи, че НДСВ е била против договорите и изразила позицията си още през 2001 година. Едната компания по думите му била офшорна, зад нея стояли двама българи – единият Константин Димитров. Името на втория Каролев не успя да си спомни.

Каролев се съгласи обаче, че договорите, сключени от Костов, не са основна причина за повишението. „Аз признавам, че Костов направи реформите. Но не може да се прави на безгрешен, като някакъв Цезар и всички други да са виновни. Тук е виновен – за тези два договора", каза Каролев. Според него увеличението на цената на тока е трябвало да започне с по-нисък процент още през 2009 година.
Атанасов пък продължи с упреците към сегашните управници:

"Увеличението на тока е своеобразен данък разхищение, защото трябва да платим големите дългове на НЕК", каза Атанасов. Според него става дума за взети кредити от Париба и пари от Брюксел за така наречения „Гьол”.

Според Атанасов премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г е искал да строи „Белене”, но не е успял да намери кой да плати проекта. А целта била да бъдат откраднати 1/3 от парите, за която е била подготвена дори схема за източване от енергийната мафия.

Последвайте канала на

Novini.bg
1944 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2012.07.15 | 20:42

2
Истината е на лице!Парламента е пълен с най-честните и достойни БЪЛГАРИ. Просто трябва да ги слушаме какво говорят. Да не им гледаме джобовете,къщите,колите даже държанките. Трябва да им благодарим че ги има, и да не се правим на ударени, а догодина пак да ги изберем....

2012.07.15 | 20:41

1
Ми Костов тогава по най-бързия начин да се линчува за тока и за другите му простотии, и покрай него един след друг младежите от парламента дето не знаят за какво са там. И сегашните и миналите.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини