ДПС: Искаме да си говорим свободно на турски език

  • 22 юни 2012 08:11

  • 7402
  • 79
ДПС: Искаме да си говорим свободно на турски език
©

Официалният език в България е българският, но това не означава, че е единственият език, който може да се използва, заяви в сутрешния блок на БНТ Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в, зам. - председател на ДПС.

Местан обясни какво предложение имат от ДПС - при необходимост по време на предизборни кампании, ако има осигурен преводач, да може да се използва език, който не е български.

Зам. - председателя на ДПС разказа случка в Опака, при която по време на предизборна кампания е била казана на турски език поговорка, която веднага е била преведена на български език, но те са били застрашени от големи глоби. Според Местан, това напомня буквално на така нар.  "Възродителен процес".

Според зам. - председателя на ДПС, забраната за използването и на майчиния език в хода на предизборната кампания нарушава правото на свободно слово. По думите му, в България все още има хора, които не знаят български език. Според него обаче това не е по тяхна вина. Местан се зарече, че той никога не би позволил някой да обижда и напада 81 - годишната му майка, която също не знае български език, защото е живяла във времена, когато е нямало училище в нейното село.

Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в каза също така, че хората трябва да разбират политическите послания и затова понякога е необходимо да се използва и майчиният език. Зам. - председателя на ДПС избяга обаче от въпроса - дали в Турция по време на предизборни кампании се говори на български език на тези, които не знаят турски. Той се оправда, че е български депутат и този въпрос трябва да се зададе към неговите турски колеги.

Последвайте канала на

Десислава Станева
7402 79

Свързани новини

Коментари 79

Добави коментар
бг турчин

2012.08.31 | 03:31

34
а ти като учиш немски или английски или какъвто и да е език в училище да не ми кажеш,че вече си се изучил и знаеш чуждия език. Вие или се правите на мн тъпи или сте си такива.Ние и сега си говорим езика свободно не разбирам само защо толкова ревете. Да знаеш език е богатство това не сте ли го учили бе идиоти?

2013.03.20 | 00:10

79
Отново хитър опит за подмяна на понятията, никой не ви е забранил да си говорите на турски помежду си. Това, което се опитва да направи Местан е да узакони ползването на турския, като ВТОРИ ОФИЦИАЛЕН ЕЗИК по време на предизборни кампании! Това е абсолютно недопустимо, защото следващата стъпка ще бъде искане на автономия за областите, в които турския е втори официален! Вие кога възнамерявате да дадете автономия на кюрдите?! Те са 27% от населението на република Турция! Турците в България са далеч по-малък процент.

2013.03.20 | 00:10

78
Ти четеш ли статиите, или се дървиш ей така за спорта??? Кой ви забранява да говорите турски по между си или вкъщи??? Става въпрос за политическа агитация на друг, различен от българския език. Не се правете на ощипани кадъни.
дон пепе

2013.03.20 | 00:09

77
Като искате заминавайте си в турция и си говорете на воля ,някой да ви е спрял.
FreeBorn

2013.03.17 | 18:54

35
Тази поредна турска провокация, наистина ме накара да направя своя избор. Гласувам за АТАКА!!!!!!!

2013.03.20 | 00:09

76
mnogo me boli kura 4e 6te glasuva6 za bolen siderov samo gluposti TURSKİYAT EZİK NA VSAKADE STESE GOVORİ SLED KRATKO VREME STE STANE VTORİ OFİTSİALEN EZİK V BALGARİYA İ SLED 10 GODİNİ BALGARSKİYAT EZİK STE BADE NA VTORO MQSTO A TURSKİYAT NA PARVO MASTO NE MUTLU TURKUM DİYENE

2013.03.20 | 00:09

75
За разлика от мангалите, турците в България неотклонно се СТОПЯВАТ! Точно това ги кара да умират от злоба и да се чудят още какво да поискат, но тяхната песен вече е изпята. Щат не щат, ще си ходят в Турция. Правата и свободите ще си ги поемете в....Марш в Анадола!
Turk

2013.03.19 | 23:17

74
Таджико-Памирски плъхове или по точно "българи".... ае елате в моето село казва се Българево намира се между Калиакра и Каварна...тука всички говорим ТУРСКИ!!!Като сте толкова otvoreni are niakoi българин да дойде и да ни накара да спрем да говорим ТУРСКИ!!!

2013.03.19 | 17:03

73
що бе говорете си - никой не ви забранява, но защо трябва да се прави кампания на турски - ти като гледам си достатъчно грамотен и говориш български, нали? ...само по-полека с "плъховете", да не вземем наистина да изберем някой "другар", който да реши, че твойто село не ни трябва..:)
citizen

2013.03.19 | 09:50

72
Много нагли, да си ходят в Турция като си държат на турския. Още малко ще искат да променят и Конституцията....
тъпов

2013.03.19 | 09:50

71
Направо и банкноти на турски да печатаме, и в парламента да си говорят на турски. После ше въведат задължителен турски за българите, за да не са дискриминирани турците, че само те го учат.
какмибешеимето

2013.03.19 | 09:50

70
С всяка изминала година,изучаването на българския език,става все по-трудно.Само интелигентни хора ще могат да се справят. И ние искаме свобода на българския език,недопустимо е да си гражданин в нечия държава и да не говориш техния език,било в общини,институции и прочие. На който не му харесва,да се изнася,аре...чиба помияри такива,ползвате всички български закони,значи ще се съобразявате,ако не отивате в турско и не получавате пенсии,субсидиране и социално грижене.
атакист!

2013.03.19 | 09:49

69
марш към Анадола, говедо мръсно! Ако продължаваш да ни лазиш по нервите ще те изгониме с шутове към границата!
НАРОДЕН

2013.03.19 | 09:49

68
ОФИЦИАЛНО ДА Е РАЗРЕШЕНО ГОВОРЕНЕТО НА БЪЛГАРСКИ В ТУРЦИЯ.ОЩЕ ПОВЕЧЕ КАКВИ ТУРЦИ СА НАШИТЕ ТУРЦИ СЛЕД КАТО ОТИДАТ В ТУРЦИЯ ОРИГИНАЛНИТЕ ВИКАТ НА НАШИТЕ МЕНТЕ И ГЯУРИ.КАКВИ СА НАШИТЕ И ТЕ НЕ СЕ ЗНАЯТ...

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини