Д-р Пачеджиев: Банки за стволови клетки подкупват лекари, за да пращат родилки при тях

  • 08 юни 2012 18:33

  • 1048
  • 0
Д-р Пачеджиев: Банки за стволови клетки подкупват лекари, за да пращат родилки при тях
©

Акушер-гинеколозите увещават по-заможните родилки да съхраняват плацентарна кръв. Те изпращат бременните жени в тъканна банка, като получават хонорар за посредничеството си, съобщава БЛИЦ.

“Ако акушер-гинеколозите преценят, че някоя бременна жена е във финансовото състояние да съхрани проба от плацентарна кръв, те я насочват към определена тъканна банка, което е неетично”, категоричен е д-р Асен Пачеджиев, който е изпълнителен директор на най-голямата семейна тъканна банка в България. Той посочи, че някои банки стимулират акушерите със сравнително големи суми, от порядъка на 300 - 400 лв., да им намират клиенти.

Цената, която трябва да се плати от семейството, за да съхрани стволови клетки на детето, е между 4 000 и 5 000 лв., като тъканната банка пази тази проба в продължение на 20-25 години. Друга практика обаче, която се прави в родното здравеопазване, е да се взимат пари за достъп до родилката, която иска да съхрани проба. “Част от тези пари са за такса достъп, включително и в държавните клиники, която има доста висок размер и варира между 300 и 600 лева”, допълни той, цитиран от БЛИЦ.

Използването на плацентарна кръв от раждането се практикува при лекуването на 80 сравнително редки и злокачествени заболявания, като тенденцията е в следващите 10-15 години да има увеличение на приложенията. “Пред родилките има няколко варианта – да дарят, да съхранят, да изхвърлят или дори да продадат пробата”, посочи д-р Пачеджиев. У нас годишно стволови клетки съхраняват около 1 300-1 400 семейства. В случай, че не могат да си позволят необходимата сума за това, съществуват и варианти за разсрочено плащане.

В момента в България има съхранени около 3 700 проби от плацентарна кръв в 9 семейни тъканни банки. Тези проби са биологична застраховка не само за децата, но и за цялото семейство – съвместимостта между дете и родител е 50%, а между братя и сестри е 25%.

Необходимо е и наличието на поне 5 000 проби в обществената банка, като засега те са само 50.

Последвайте канала на

1048 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини