Маргарита Попова: Няма какво да ни спре при налагане на вето

  • 01 юни 2012 17:30

  • 703
  • 0
Маргарита Попова: Няма какво да ни спре при налагане на вето
©

Няма какво да ни спре, ако се налага да наложим вето. Това каза по време на лекцията си пред студенти от Велико Търново вицепрезидентът Маргарита ПоповаМаргарита Попова Маргарита Стефанова Попова е вицепрезидент на Република България от 2012 г. и бивш министър на.

"Аз като юрист знам, че ветото не е акт на президента, с който да стопираш или да блокираш работата на законодателната или изпълнителната власт. Ветото е грижата на държавния глава, за да могат още веднъж да бъдат обсъдени въпроси, които според него не са били обсъдени достатъчно задълбочено. Става дума за въпроси, които касаят правата на личността, ценността на личността и затова президентът си позволява целесъобразно да върне закона", посочи тя, като допълни, че ветото трябва да е мотивирано.

По думите й ветото се прилага, за да станат нещата по добри, за да може законът да бъде преразгледан, ако има вероятност някоя социална група да бъде засегната. "Ако някой друг се е възползвал да прави това, за да блокира работата на изпълнителната власт или на законодателната власт в предишни времена и да играе на политика, това няма да бъдем г-н Плевнелиев и г-жа Попова", заяви вицепрезидентът.

Попова посочи, че са подкрепени от една политическа сила, но нито президентът Плевнелиев, нито тя, са членували или членуват сега в политическа партия, въпреки че президентът има право по закон да е политически обвързан. "Президентската институция е неутрална и обединителна власт и дори да имаш партийна принадлежност с мандата, който народът ти е дарил с пряк вот, ти трябва да направиш всичко възможно, така че да обединяваш около приоритетите, които са важни за всеки един гражданин, без политически пристрастия и без политически борби, които са характерни и са важни за един предизборен период. Там има политически състезания, там има платформи и би трябвало да има различни политически ориентации и хората да изберат", заяви вицепрезидентът. Тя допълни, че президентската институция подпомага изпълнителната и законодателната власт, за да върви държавата напред с дългосрочните приоритети.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
703 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини