ЕП направи първа стъпка за отпадането на АСТА от неговата програма

  • 31 май 2012 14:53

  • 939
  • 0
ЕП направи първа стъпка за отпадането на АСТА от неговата програма
©

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи към Европейския парламент отхвърли днес споразумението за борба с фалшификатите (АСТА), съобщи БТА.

Това е първата стъпка към категоричната отмяна на спорното решение за установяване на международни стандарти за авторско право. Документът предизвика емоционален дебат през изминалите месеци поради опасенията, че ще наложи тотална цензура в интернет пространството. Текстът предвижда интернет доставчиците да предоставят обстойна информация кой стои зад даден интернет акаунт, ако имат опасения, че потребителят нарушава правата за интелектуална собственост. Дори тегленето на филми и музика ще бъде криминализирано и нарушителят може да стигне до затвор или конфискация на имуществото.

През 2011 г. България стана една от страните, сложили подписа си под спорното споразумение. Политиката на страната по отношение на АСТА драстично се промени под натиска на гражданското общество, което се почувства засегнато от тайният начин на провеждане на преговорите и липсата на информация относно обхвата но документа и евентуалните последици за българските интернет потребители. Впоследствие България прекрати участието си в търговското споразумение, като замрази ратификацията му, докато не бъде оформена позицията на ЕП.

Последвайте канала на

БТА
939 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини