Дянков: Преместването на Агенция "Митници" в Русе ще се отрази положително на бюджета

  • 04 май 2012 14:49

  • 990
  • 2
Дянков: Преместването на Агенция "Митници" в Русе ще се отрази положително на бюджета
©

Преместването на Агенция "Митници" в Русе ще се отрази много положително на бюджета.

Това каза в отговор на въпрос вицепремиерът и министър на финансите Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи. Пред журналисти той посочи, че преместването на държавни институции от столицата в големите градове на страната ще стане на няколко етапа.

Преместването на държавни институции извън столицата ще има положителен ефект, но ще го правим плавно, за да сме убедени, че всички тези плашения, че ще паднат приходите няма да се осъществят, каза министърът. Ще започнем с Агенция "Митници", защото тя е по-децентрализирана - освен териториалните дирекции, голяма част от служителите са по границите, така че централата там е доста по-малка, каза Дянков. Той посочи, че Териториалната дирекция на Агенция "Митници" в Русе е най-голямата като приходи и затова има смисъл централата да се премести там. Освен това е близо до Варна, където е втората по големина дирекция, добави министърът. Затова решението е Русе и то вече е взето, отбеляза Дянков. За мен ще има добър ефект върху приходите, защото хората ще са по-близо до реалната си работа, смята той.

Знаете българската поговорка "Бог - високо, цар - далеко" - в момента една голяма част от нашите институции са такива, те трябва да са по-близо до полето си на действие, особено данъци, митници, където полето на действие не е в София, а там където е бизнесът, в случая - там, където е търговията, добави финансовият министър.

Дългосрочно работим с министър Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник, на когото премиерът е поверил тази задача, така че не само да направим нещо тази година и в началото на следващата, а да се мисли в рамките на 3-5 години не само в най-големите градове, което ще е първата вълна, а и в някои други градове да се преместят държавни институции, каза Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи. Той посочи, че само в последната седмица е посетил Благоевград, Велико Търново, Пловдив, Стара Загора, сега отива в Бургас и Варна, ще ходи и в Русе, за да говори с общините, с областните управители и с бизнеса според тях кои агенции и институции съвпадат най-добре с развитието на съответния регион. Това е добра реформа, в цяла Европа има такива добри практики и ще се направи, категоричен е финансовият министър. Според него в началото може да има и някои трудности, но дългосрочно това безспорно е много положително нещо.

Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи каза още, че по предварителни данни април е най-добрият месец от приходна гледна точка от четири-пет години насам, дори преди кризата. Окончателни данни ще имаме до средата на месеца, но определено април ще е месец на излишъка, посочи той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
990 2

Коментари 2

Добави коментар
анонимен

2012.05.17 | 10:47

2
Централното управление на всяка една администрация се нарича централно, именно защото е част от централната власт на държавната машина. Централните управления на администрациите имат за цел да ръководят работата на администрацията, да управляват и контролират процесите в нея, да осигуряват методологията на работа и да координират дейността на териториалните структури, да дават предложения за законодателни промени... В тази връзка - за местонахождението на централното управление няма никакво значение какъв е обхвата на коя да е териториална единица. Водещият критерий в случая са хоризонталните връзки, които централните управления имат помежду си. За да работи в синхрон, държавната администрация трябва да си взаимодейства на централно ниво, а не всяка администрация да работи сама за себе си. Ефектът от подобно начинание би бил - дестабилизация на държавата, затрудняване на функциите на централните управления на администрациите, превръщане на централните звена в обслужващи звена на териториалните структури по места и обезличаването им. Загубване на смисъла на съществуването им като такива. Отнемане на правомощията им. Преместването на централните администрации би довело до пълна подмяна на хората, които работят в администрацията, което от своя страна би довело до попълване на свободните места с млади, некомпетентни и неопитни хора, които не просто трябва да бъдат професионалисти, а да дават указания за работа на служителите от териториалните структури и да управляват изпълнението им. А къде ще отидат високо квалифицираните кадри, в които държавата е инвестирала с години?! А ако все пак служителите решат да не напуснат работа и се преместят в по-малките градове, тогава няма ли съпрузите им да се влеят в редиците на безработните в съответното населено място?! И как точно ще се получи икономическият растеж в този случай?! А колко финансови средства ще коства тази авантюра?! Доколко реалистично звучи твърдението, че преместването на Централно митническо управление например от София в Русе ще стане за около 100 – 150 000 лв?! Тази реформа не е удар по администрацията и чиновниците, а по управлението на държавата, което в един момент ще стане неконтролируемо, но ще бъде твърде късно за връщане назад. И тогава няма да има никакво значение колко работни места са се открили в съответните градове, защото няма да има държава, а само територия, населявана от хора, които незнайно защо все още ще се наричат с едно име - българи.
Дянков на сапун

2012.05.17 | 10:47

1
Кретен Дянков, това ли измисли кирливата ти главица бе? Насред добре ръководената оттеб остра финансова и икономическа криза в страната да трошиш грешни пари за разместване на учреждения из страната ни ли, бе ЛАЙНО нещастно! И апропо, добрите практики, които ми цитираш си ги наври отзад, защото както винаги цитираш нещо както дявола чете евангелието!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини