Саркози ще съди френски сайт

  • 30 април 2012 15:24

  • 939
  • 0
Саркози ще съди френски сайт
©

Президентът на Франция Никола СаркозиНикола Саркози   Никола Саркози - Политик и президент на Франция (2007-2012 г.). Роден в Париж на 28 януари 1955 г. в заяви днес, че ще съди френския сайт Медиапар, публикувал "фалшив" документ, според който предизборната кампания на държавния глава през 2007 г. е била финансирана от режима на Муамар КадафиМуамар Кадафи Муамар Кадафи - Роден на 7 юни 1940 г., според версия е роден на  7 юни 1942 г. Държавен глава на Либия в Либия, съобщиха Франс прес и ИТАР-ТАСС, като се позоваха на изявление, направено от Саркози - кандидат за нов президентски мандат, пред телевизия "Франс 2".

"Ще подадем иск срещу Медиапар, този документ е груб фалшификат. Двамата души в Либия - онзи, който бил изпратил, и другият, който бил получил документа, отрекоха това", заяви Никола СаркозиНикола Саркози   Никола Саркози - Политик и президент на Франция (2007-2012 г.). Роден в Париж на 28 януари 1955 г. в и уточни, че жалбата ще бъде подадена "до края" на кандидатската му кампания, допълва БТА.

Саркози свърза появата на компромата срещу него с втория тур на президентските избори, насрочен за 6 май. "Избирателната кампания не е оправдание за всичко", заяви той. По този въпрос "трябва да бъде сезирано правосъдието", заяви днес съперникът на Саркози в борбата за висшия пост, социалистът Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12. "Ако става дума за фалшификат, сайтът ще бъде осъден; ако не е бил фалшификат, тогава президентът ще трябва тогава да даде обяснения", каза той пред радио "Йороп 1". Оланд отрече да има каквато и да било връзка със сайта Медиапар, който според премиера Франсоа Фийон бил финансиран от "богати приятели" на кандидата социалист.

Медиапар публикува в събота документ, в който се твърди, че режимът на Кадафи през 2006 г. приел да финансира с 50 милиона евро предизборната кампания на Саркози през 2007 г. Според сайта документът бил подписан от Муса Куса, бившия шеф на външното разузнаване на Либия, който живее в изгнание в Доха. Муса Куса нарече твърденията на Медиапар фалшификация.

Бившият началник на кабинета на Кадафи Башир Салех, който се намира във Франция, е "крайно резервиран", що се отнася до автентичността на документа, посочва АФП, като се позовава на Пиер Аик, адвокат на либиеца. Салех твърди, че при всяко положение "никога не му е бил изпращан такъв документ".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
939 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини