Временна анкетна комисия ще разследва дейността на Първанов и Ангел Марин

  • 15 февруари 2012 15:39

  • 2359
  • 9
Временна анкетна комисия ще разследва дейността на Първанов и Ангел Марин
©

След няколко часа оспорвани дебати и удължено работно време Народното събрание създаде Временна анкетна комисия за проучване на дейността на президентската институция по упражняване на правото на помилване, по опрощаване на несъбраеми държавни вземания и по даване, възстановяване и отнемане на българско гражданство по време на двата мандата на президента Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в и вицепрезидента Ангел Марин.

За председател на временната комисия беше избран независимият депутат от РЗС Яне ЯневЯне Янев Яне Георгиев Янев е роден на 22 април 1971 г. в Сандански.   Завършил е математическа гимназия,, който бе вносител на предложението за нейното създаване, съобщи БНР. В подкрепа на комисията гласуваха ГЕРБ, Синята коалиция, 10 независими депутати и един от "Атака".
По време на оспорваните дебати в пленарната зала се защитаваха две основни тези. Първата, че президентската институция трябва да информира Парламента и втората, че Народното събрание няма право да контролира президента. След като дебатът започна с процедури за неговото отлагане Станислав Станилов от "Атака" призова залата: "Да хвърлим камък в това блато колеги, ако и да ни опръска с нещо. Защото като сме почнали да ровим, трябва да ровим до край и никой, и никой не бива да бъде пощаден". Лидерът на БСП Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на посочи, че само Конституционният съд може да се произнася по правомощията на президентската институция. "Никъде в Конституцията не е дадено право на Народното събрание, въпреки че сме парламентарна република, да контролира дейността на президента", каза той.

Председателят на Парламента Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 репликира с текст от Конституцията: "Президентът на републиката, точка 14, информира Народното събрание по основни въпроси в кръга на своите правомощия". Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в коментира искането на мнозинството да гласува точно днес комисията: "Искате да придадете изключителност на един абсурден казус". Екатерина Михайлова от Синята коалиция припомни, че има два вида президентски укази - единият, който не подлежи на контрол и вторият, когато се преподписва от премиера или министър "Т.е. през контрол на министрите може да се проследи цялата комплексна дейност", каза тя.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2359 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
fen 1

2012.02.16 | 23:05

6
Пак се вдига много шум за глупости, за да се отклони вниманието на хората от по-важните неща. Прокуратура няма ли за тези неща? Или трябва да се похарчат още някой лев за някоя комисийка. Създават си комисийки за щяло и нещяло и си увеличават доходността нашите мили депутати. Ама и ние като сме шматки и им се връзваме на глупостите - така е. Прост народ - слаба държава!
джъдж

2012.02.17 | 08:43

9
Това ли Ви се иска - да не се създава комисия ,за разследване на дейността на Първанов и Марин - за да не се заплащат пари на депутатите ,участващи в нея ? Господине ,по наивен довод в полза на недопускането на разследването на действията ,на горе упоменатите господа - другари ,не бях чувал. Само за Ваше сведение - депутатите взимат възнаграждение, само за участието си в Постоянните комисии на Парламента ,временните комисии ,не носят никакви допълнително доходи ,за участниците в тях. Значи според Вас - не е важно , колко и какви престъпници е помилвал Марин ,не важно - взел ли е пари за тази си дейност , не е важен факта , че са издадени огромно количество български паспорти на хора , за които тепърва трябва да се преценява - отговарят ,или не ,на зададените критерии за българско гражданство , не важно и - по какви критерии ,Първанов е опростил повече от 2 000 000 лева дългове към фиска ,не е важно ,да се установи - има ли наличие на престъпление ? Не - за Вас е важно ,да не се харчат пари ,по организацията на тази комисия ?! Даа ,вижда се ,че сте крайно пестелив .
джъдж

2012.02.16 | 23:05

8
Не знам ,за какво недоволстват представителите на БСП и ДПС - нали до сега се клеха ,че Първанов&Марин ,са чисти и неопетнени ,като сълзи на сърна ? Ето ,сега - истината ще излезе на бял свят /надявам се/ и ние всички ще се убедим ,колко честни ,принципни ,неподкупни и некорумпирани личности са те. И после - всички вкупом ,ще им се извиним. Така ,че - защо тези /също така ,честни депутати/ ,не желаят да я има тази комисия - това ,не мога да разбера ? А вие ,разбирате ли ?
кибрит

2012.02.16 | 23:05

7
Защото това го предлага и ще осъществи самата процедура ,най - кристално чистия политик ЯНЕ ЯНЕВ!!!!!!
fen 1

2012.02.16 | 23:05

5
А коментатора Владо ще попитам, до какво доведоха предоставените записи от Яне Янев за Мишо Бирата? Наказани има ли? Записите се оказаха автентични, но това се прикри. Така ще се случи и сега.
8

2012.02.15 | 22:50

4
Който е бил в парламента, в цирка не се смее.

2012.02.15 | 19:14

3
www.sportnamedicina.com Професионални ортези, протектори и облекло за спортисти. За всички хора, които ценят тялото си

2012.02.15 | 19:13

2
www.sportnamedicina.com Професионални ортези, протектори и облекло за спортисти. За всички хора, които ценят тялото си
nnn

2012.02.15 | 18:40

1
6+2+2+1+1=13 ???

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини