ЕК няма да наказва Холандия заради антибългарския сайт

  • 13 февруари 2012 15:30

  • 987
  • 0
ЕК няма да наказва Холандия заради антибългарския сайт
© gettyimages

Европейската комисия не възнамерява да предприема действия срещу Холандия по повод сайта, разкрит от Партията на свободата, в който се събират сигнали срещу граждани на Централна и Източна Европа, заяви в отговор на въпроси Матю Нюмън, говорител на еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг.

Сайтът в същността си е политическо изявление, затова комисарят Рединг направи в отговор също политическо изявление, посочи Нюмън. Той припомни, че в петък миналата седмица Вивиан Рединг прикани всички хора в Холандия да не следват призивите към нетърпимост, а вместо това ясно да заявят, че Европа е територия на свобода, а нетърпимостта няма място на континента. В Европа отстояваме свободата и отвореността на континента, така че гражданите на Европейския съюз да бъдат свободни да се движат, работят и учат, където пожелаят, посочи Рединг. Гражданите на 27-те страни в Общността трябва да се чувстват у дома си, независимо къде решат да се установят, добави тя. По нейните думи сайтът действа напълно против тези принципи, след като ясно призовава хората към нетърпимост. Европа е изправена пред трудни времена и ще решим проблемите си, само ако проявяваме солидарност, а не ако предаваме съгражданите си, допълни Вивиан Рединг.
Нюмън днес коментира, че случаят е предизвикан от Партията на свободата, а не от правителството на Холандия, затова не става въпрос за правителствена позиция. По неговите думи Комисията реагира в случаи на нарушение на принципите или в разрез с ценностите на ЕС, какъвто е бил случаят с медийния закон в Унгария. Когато не става дума за такива нарушения, националните власти решават дали да предприемат действия, допълни говорителят.

Последвайте канала на

БТА
987 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини