Евродепутатите ни скочиха срещу антиимигрантски сайт

  • 10 февруари 2012 19:42

  • 1623
  • 3
Евродепутатите ни скочиха срещу антиимигрантски сайт
©

Антиимигрантски сайт разбуни духовете в Холандия и накара български евродепутати да поискат от Брюксел да реагира на провокацията.

Сайтът, дело на крайнодясната холандска Партия на свободата на Герт Вилдерс, призовава гражданите да подават жалби срещу работници имигранти от Централна и Източна Европа. "Създават ли ви проблеми? Изгубихте ли си работата от поляк, българин, румънец или друг централно- или източноевропеец? Ще се радваме, ако ни кажете", гласи встъпителният текст на уебстраницата, пусната в сряда.

Холандски медии съобщиха, че на сайта вече са постъпили близо 14 хил. жалби. Откликването на горещата линия е показателно за нуждата на хората да се оплачат, заяви депутатът от Партията на свободата Ино ван ден Беселар.

Сайтът обаче предизвика острите реакции на засегнатите държави. Вчера стана ясно, че евродепутатката от ГЕРБ Илиана Иванова е задала въпрос до Европейската комисия, с който настоява за разследване на случая и предприемане на незабавни мерки. "Подобни действия са възмутителни. Създаденият сайт насажда расизъм и ксенофобия сред холандските граждани, предизвиква необосновани страхове и подстрекава към дискриминация срещу хората от Централна и Източна Европа", коментира Иванова.

Евродепутатът от БСП Ивайло Калфин пък ще предложи парламентарната група на социалистите и демократите в ЕП да приеме следващата седмица декларация срещу опитите за дискриминация. "Холандското правителството трябва да прекрати това”, заяви Калфин.

Румънските и чешките евродепутати от Групата на социалистите и демократите също обявиха, че ще настояват групата да излезе с позиция срещу този акт. София обмисля вариант да сезира европейския омбудсман, евентуално ЕК, също така, ако се налага, този въпрос да бъде обсъден на Европейски съвет, заяви говорителката на Външно министерство Весела Чернева. Външното министерство в Букурещ призова холандските власти да предприемат действия срещу сайта, защото той нарушава европейските норми. Председателят на съюза на работодателите в Холандия Бернард Винтес прикани правителство да се разграничи от позицията на Партията на свободата.

Последвайте канала на

1623 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Иван Петров

2013.10.29 | 17:49

3
Напълно са прави холандците ! Откъде накъде те трябва да мислят и за всички чужденци работещи в държавата им . Защо например българските управляващи ликвидираха и дори работещи фирми и предприятия-които бяха завоювали много международни пазари с редица експортни стоки от всички отрасли и по този начин създадоха изкуствена безработица и принудиха 1.5 млн.българи да работят като бели роби по света.........
Тодор Тодоров

2013.10.29 | 17:49

1
Тези действия според мен доста наподобяват действията на нацистката партия преди ВСВ, а именно подклаждане на омраза към даден народ или етнос, чрез този текст в сайта тази партия постига това съзнателно или не.Чрез тези техни думи те търсят подкрепа от тази част от народа, която е потърпевша от безработицата, това е типично насаждане на омраза към хора, като се използва страха на народа от предстояща икономическа криза в страната, тъй като явно голяма част от работните места се заемат от имигранти от Централна и Източна Европа, този страх дали холандците ще загубят своята работа заради някакъв чужденец ги подтиква да мразят и да потърсят подкрепа именно от тази партия, а единствената цел на тази партия е да се издигне в политиката, чрез изкуствено създаден страх от самите тях.
Иван

2013.10.29 | 17:49

2
Съгласен съм напълно с адаша.

Добави коментар

Водещи новини