Тежка зима връхлетя България

  • 26 януари 2012 19:36

  • 7855
  • 6
Тежка зима връхлетя България
© Булфото

Сняг вали почти навсякъде в страната, на места почти цяло денонощие.

Над 300 населени места или десетки хиляди домакинства са без ток. Министерството на регионалното развитие и благоустройството обяви код „червено" за движение по пътищата в цялата страна. Мярката въведе регионалният министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена.

Важно уточнение е, че не става въпрос за код „червено” за цялостната метеорологична обстановка в страната, а за забраната за движение на тежкотоварни камиони на основание на Закона за движение по пътищата. Забраната, която бе въведена за първи път в България, е в сила до второ нареждане.

Тежка и динамична е обстановката в цялата страна. Повече от 1 000 снегопочистващи машини се грижат за отстраняване на снега от пътното платно.

По-рано беше обявен код „оранжев” за опасно време в 20 области на страната. България затвори границите си за тежкотоварни автомобили. Заради падналия сняг от Агенция "Пътна инфраструктура" забраниха движението в цялата страна на тежкотоварни превозни средства над 10 тона. Камионите ще потеглят, едва когато времето се подобри.

Най-усложнена е ситуацията в Русенско – силен вятър, снегонавявания, преспи от повече от метър. Затворени са пътищата към София, Варна и Кубрат. От 23.00 часа снощи е затворена и границата ни с Румъния заради код „червен” в северната ни съседка. Още на южната ни граница се спират транзитните тежкотоварни автомобили, за да не се създават задръствания.

Най-дебела е снежната покривка в Драгоман – повече от половин метър. В София вече натрупа 37 см сняг, във Враца – 42, Плевен – 36, Благоевград – 26, Свищов – 22 см.

В източните райони и по Черноморието обстановката се усложнява от много силния вятър, заради който се образуват преспи и навявания.

От Агенция „Пътна инфраструктура” призовават хората да не пътуват, ако не е наложително.

Регионалният министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена заяви, че до момента това е най-тежката ситуация от гледна точка на метеорологични условия. Според прогнозите валежите няма да спрат до 2.00 часа през нощта.

Тя съобщи, че създалите се проблеми от катастрофи вече са отстранени и движението по автомагистралите е освободено. Проходите също са отворени при зимни условия, а тежкотоварните автомобили трябва да се движат с вериги.

Обстановката в Североизточна България


След цяло денонощие интензивен дъжд в Източна България температурите рязко се понижиха и заваля сняг. Вятърът е бурен, като поривите достигат 16 метра в секунда. Пристанището във Варна е затворено, а утре ще бъде неучебен ден в училищата.

Синоптиците предупреждават, че за Североизточна България страшното тепърва предстои. Снегът ще спре да вали едва утре, а вятърът през нощта ще се усили. Специалистите призовават ако не е наложително да не предприемате пътувания. Ако все пак тръгнете на път колата трябва да е заредена с гориво, да е оборудвана за зимни условия, да карате със съобразена скорост и повишено внимание.

Обилният снеговалеж и силният вятър усложниха пътната обстановка в Плевенско. На места се образуваха двуметрови преспи, които блокираха коли и хора. Екипите на Гражданска защита, полицията и снегопочистващи фирми от рано сутринта изтеглят автомобили от снега. Спасителни действия са предприети в района на село Тръстеник, където са изтеглени автобус с деца и линейка с родилка. Част от пътищата в района остават непроходими заради преспи и навявания.

Русе остана откъснат от останалата част на страната, след като виелицата и снегът затвориха всички главни пътища. Спрян е и трафикът към „Дунав мост” заради блокирането на магистралата Гюргево-Букурещ.

Без ток са останали 11 населени места в общината, като в Иваново е спряло и водоподаването. Русе се е разминал на косъм от сух режим. В седем учебни заведения по селата бяха отменени часовете, а 40 болни на хемодиализа ще бъдат извозени до болницата с помощта на специализирана техника.

Навяванията направиха почти невъзможно разчистването на основните пътни артерии от Русе в посока към София и Варна. Пътят към Кубрат остана непроходим. Натрупаните преспи блокираха многобройни леки автомобили, включително и два автобуса. Според кмета на Русе Пламен Стоилов причината да се затвори пътя Русе–Разград са три тира, които са тръгнали без вериги, завъртяли са се и са блокирали пътя. В 14:30 часа от разградската автогара потегли последният за деня автобус - за Кубрат. Шофьорът Друми Друмев разказва, че за последните 20 години това е най-тежката зима.

Сложната обстановка блокира и трафика към „Дунав мост”, тъй като в Румъния е обявен код "червено" за района на Гюргево. За да не се трупат опашки, със съдействието на областните управители на Стара Загора, Велико Търново и Плевен ТИР-овете се пренасочват към паркинги по места в изчакване на отварянето на границата.

Обявеният в Румъния код „червено” принуди десетки тирове да останат по паркингите край Дунав мост. За шофьорите това е свързано както с редица неудобства, така и със загуба на пари.

Снежно е и в Западна България

В Благоевградско с кратки прекъсвания сняг вали вече второ денонощие. Въпреки че 57 снегорина и целият наличен човешки ресурс са включени в почистването, има много инфарктни точки, най - вече по пътя за Банско и в малките села. Забранено е движението на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета. Движението на тировете през прохода Предел е забранено. Всички останали автомобили трябва да бъдат с вериги.

Под изчистения сняг в центъра на Благоевград се показа дебел слой лед, заради който десетки хора се озоваха паднали на земята. Десетки собственици на търговски обекти повикаха хора да почистят снега пред входовете, за да не губят клиенти. Достъпът до някой квартали и днес е ограничен, заради непрекъснатия снеговалеж. Единствените радостни от дебелия сняг бяха децата.

Снегът и трафикът в столицата


София осъмна затрупана, булевардите са обработени, но все пак доста снежни. Столичният кмет Йорданка Фандъкова е в Центъра за градска мобилност и следи работата на снегопочистващите машини от сутринта.

„Фирмите имат задължението да работят непрекъснато, да осигуряват движението по основните булеварди. След приключване на трафика да влязат в малките улици, да се обработят спирките и подлезите", заяви тя. Снегорините в столицата работят без прекъсване вече 24 часа.

В час пик започнаха да се образуват задръствания по основните булеварди. Закъсненията на градския транспорт през цялата сутрин останаха в рамките на 10-15 минути. Тежката обстановка накара много хора да оставят колите си и да ползват обществения транспорт, който очаквано закъсняваше.

Поради усложнената зимна обстановка временно е забранено качването на Витоша. Паднали са дървета на пътя. Екипи на гражданска защита и Общинска полиция работят по тяхното отстраняване. Те ще съдействат за придвижването на 8 автобуси от ски-училища, които се връщат към града. Живеещите в кварталите под Витоша пък останаха почти напълно блокирани през целия ден.

Органите на реда отчитат, че трафикът в столицата е нормален за тежката зимна обстановка и това вероятно се дължи на факта, че много хора са оставили автомобилите си. Съветът към всички остава същият - не излизайте и не тръгвайте на път, ако не е твърде наложително.
Тежка верижна катастрофа блокира движението по автомагистрала „Тракия” в близост до Пловдив.

Сблъскаха се три ТИР-а, автобус с 20 пътници и лек автомобил с гръцка регистрация. При инцидента няма жертви. Четирима са пострадали от лекия автомобил, те са прегледани в болница и освободени.

Инцидентът е станал тази сутрин около 5.00 часа близо до разклона за село Цалапица в посока София –Пловдив. Шофьорите на камионите не се подчинили на забраната на пътните полицаи да спрат движението си и да се отклонят заради тежката метеорологична обстановка. Магистралата е била заледена и непочистена.

Има ли опасност да бъдат затворени летищата?


Заради тежките зимни условия Летище „Пловдив” спря работа, съобщи bTV, полети към София се пренасочват към аерогари в съседни страни. Няколко полета от столичното летище вече са отменени, много закъсняват. За момента на Летище „Бургас” разписанието се изпълнява.

Обилният снеговалеж намали видимостта и влоши спирачния път. За броени часове пистите бяха покрити с над 25 см сняг. Затова през нощта летището в София беше затворено. Работата му започна да се нормализира около 9 часа, но много от полетите закъсняваха между 1 и 2 часа - заради почистване на пистите, антиобледенителни процедури или късно кацане на самолета от друг полет.

Преди излитането на всеки самолет почистването трае 40 минути. На практика тези машини за 20 минути чистят площ, колкото 11 километра магистрала. За много от пътниците обаче днешният зимен ден се оказа голямо премеждие.

Полети от летище София бяха пренасочени за кацане в Скопие, Солун, Букурещ.

Съветите на спасителите


Стотици сигнали на телефон 112 заради снежното бедствие. С предимство ще се помага на хора, чийто живот е в опасност. Как да оцелете в снежна кризисна ситуация - съвети от пловдивското подразделение на пожарната и аварийна безопасност.

Оцеляването в затрупани в преспите автомобили, без запаси от гориво, се счита за проблематично след първия половин час. Спасителните екипи трябва да достигнат до бедстващия в рамките на 60 минути, в противен случай той е заплашен от измръзване и смърт. С подобен сигнал започнало първото зимно дежурство тази година в пловдивската спасителна служба.

„Първият сигнал пистигна от шофьор на такси, който закъсал с автомобила в преспа и виелицата затрупала мното бързо автомобила със сняг", казва гл. инспектор Димитър Бришимов, началник на група „Аварийно спасителна дейност" - Пловдив.

Спасителите трябвало пеша да си пробият път през преспите и да донесат гориво и храна на бедстващия в планината до появата на тежката верижна техника.

„По пътя тази група се натъкна на още два автомобила - един камион и един бус, които даже не са имали възможност да подадат сигнал на 112. Поне шофьорът на камиона не знаеше, че е на сто метра от другите автомобили и нямаше телефон в себе си", допълва Бришимов.

От пловдивската спасителна служба съветват винаги да тръгваме на път с достатъчно гориво и зарадени мобилни телефони.

Днешният ден ще е най-критичен. След това снегът ще спира, но за почивните дни ще стане много студено - с температури до минус 10, минус 15 градуса.

Последвайте канала на

Десислава Станева
7855 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
1

2012.01.27 | 07:12

6
W W W . O R I G I N A L N I.BE - - -Ако си Фен на Футболната игра , влез и закупи своят любим футболен екип 2011/2012 !
ха ха ха

2012.01.27 | 07:12

5
Е как ги пишат тези глупости. Най тежката зима от 20 години! Паднаха 20 см сняг и какво ? Драматизации. Журналиста писал това да си скъса дипломата и да смени професията. Преписва се от тук и от там, я от комюнике на общината, я от кат сводката за пътна обстановка. Да бяхте излезли на улицата за 1-2 часа на свежия зимен студ да видите как НЕ СЕ почистват булеварди и как малките улички ще се почистват след седмица някъде ? Като се стопи снега от леко затопляне! А междуградските (отговорност на агенция пътна инфраструктура) не мога да си помисля какво са сътворили и там!
LAZY

2012.01.27 | 07:06

3
Много хубаво го е казал Бойко, евала на духа му! :)) А ето тежката зима как беше през 2008: http://www.youtube.com/watch?v=LSADAOTASy4

2012.01.27 | 07:06

4
Вярно е че си мързелив,щом от 2008 чак сега го показваш това,така че вземи си го.........
Не Ме Ебе

2012.01.27 | 07:06

2
Направо дядо Бойко лови снежинките във въздуха,както бе казал преди.ЕВАЛА ПОСЕРКООООООООООО.
Dedo

2012.01.27 | 07:06

1
то наз квото и да ни връхлети все ни е тежко / като са ни слаби носачите

Добави коментар

Водещи новини