Преспи блокираха страната, семейства с деца бедстват в Балкана (обновена)

  • 26 януари 2012 09:36

  • 17664
  • 18
Преспи блокираха страната, семейства с деца бедстват в Балкана (обновена)
©

В 14 области на страната е обявен оранжев код заради очаквания обилен снеговалеж и силен вятър. Обстановката на територията на страната е усложнена. Цяла нощ над по-голямата част от страната валя сняг.

Оранжевият код е в сила за областите Ловеч, Габрово, Търговище, Русе, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен и Бургас. Код „оранжев” означава, че времето е опасно и трябва да се избягват рисковете. За останалата част от страната в сила е код „жълто”, а за област Варна НИМХ не посочва информация.

1079 снегорина са почиствали републиканската пътна мрежа през изминалата нощ, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура”. Пътищата са проходими при зимни условия. В областите Смолян, Пазарджик, Русе, Търговище, Шумен, Велико Търново, София, Перник и Кюстендил пътната обстановка е усложнена заради обилния снеговалеж и навявания.

Най-усложнена е обстановката на територията на област Русе. Скоростта на вятъра е около 50 км/ч. Заради силните снегонавявания на изходните магистрали са се образували преспи с височина около метър. Затворени са пътищата за София, Варна и Кубрат, съобщи за Дарик кметът Пламен Стоилов. Ограничено е и движението на автомобили в селата.

Девет населени места в общината са без ток -  град Мартен, кварталите ДЗС, Долапите, Образцов чифлик и Средна кула, както и селата Червена вода, Сандрово, Николово и Долно Абланово. Екипите на Е.ОН продължават работа по отстраняване на повредите. В Мартен днес ще бъдат преустановени и учебните занятия.

Близо 70 селища в Силистренско са без електричество от силния вятър, който вилнее в областта вече 10 часа. Три електропровода са аварирали напълно, а два - частично. От 6.30 ч. групи на фирмата за електроразпределение работят по отстраняването на повредите в районите на Алфатар, Тутракан, Главиница и Силистра, съобщиха оттам. 

Пътищата в региона са проходими при тежки зимни условия и не е желателно да се предприема пътуване, предупреждават от Областното пътно управление. Вече 12 часа 32 машини работят по трите основни направления за Русе, Добрич и Шумен. Половината от тях са комбинирани и едновременно опесъчават наклоните. Най-затруднено е движението в посока Добрич на изхода на Силистра и край селата Богорово и Средище. Машина на пътно поддържане е изтеглила закъсала линейка тази сутрин между селата Златоклас и Чернолик.

За цялата област Търговище се въвежда ограничение и всички товарни автомобили трябва да се движат с вериги.

Продължава да е затворен Дунав мост поради влошена обстановка на територията на Румъния. Северната ни съседка е обявила код „червено” и е затворила граничните си пунктове. Целият транзитен трафик, който пътува към Румъния, е спрян.

Остава ограничението за пропускане на транзитно преминаващи през страната тежкотоварни автомобили през граничните пунктове с Турция и Гърция.

Остава въведеното ограничение за движение на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета през Предел и към българо-македонската граница през ГКПП Станке Лисичково. Останалите товарни автомобили преминават само с вериги през тези два прохода.

Сняг има в цялата област Пазарджик, съобщиха от Пътното управление. Най-дебела е снежната покривка във високите части в региона - в местностите „Картела”, „Каратепе” и „Цигов чарк” снегът вече е повече от 50 см.

Няма затворени пътища. Въведени са ограничения за всички автомобили. Те трябва да се движат задължително с вериги, а товарните с ремаркета и полуремаркета по пътищата Батак-Доспат, Велинград-Сърница-Бърдуче, Белово-Юндола, Ракитово-Цигов Чарк-Превала, Велинград-Юндола-гара Аврамово. В целия регион са засилени дежурствата на „Пътна полиция”.

Всички моторни превозни средства трябва да се движат с вериги и без ремаркета и полуремаркета в цялата област Смолян. Ограничението е въведено от 3.00 ч. сутринта заради обилния снеговалеж. Новата снежна покривка е около 20-30 см по високите места. Пътищата са проходими при зимни условия.

Остава затворен за автомобили района на Обсерваторията до разклона за село Момчиловци. Обходният маршрут е през Момчиловци-Соколовци-Рожен.  За момента няма сигнали за затруднения в движението, закъсали автомобили или катастрофи.

Към 6.30 ч. пътната обстановка на територията на област Велико Търново е сравнително нормална. Движението се осъществя при зимни условия. Има въведени временни ограничения за товарните автомобили, преминаващи през Прохода на Републиката да са задължително с вериги и без ремаркета и полуремаркета.

Две семейства с деца изчакват в хижа „Чумерна” в Еленския балкан да се разчисти отсечка от около 1-1,5 км, за да могат да се приберат по домовете си. Семействата са в хижата на топло, към момента имат храна и вода, съобщават от Областната дирекция на МВР.

По последна информация от снощи селата Средно село и Дълги припек в община Златарица са без електричество.

Пътищата във Великотърновска област са заснежени и проходими при зимни условия. На Прохода на Републиката е въведено временно ограничение за тежкотоварните автомобили да са задължително с вериги и без ремаркета и полуремаркета.

Пътят Велико Търново - Свищов вече е почистен и отворен за движение. Към момента други ограничения на територията на областта няма.

Силен снеговалеж и нулева видимост затрудняват изключително движението в участъка Шипка - Шейново. Силен снеговалеж и нулева видимост затрудняват изключително движението в участъка Шипка - Шейново, предупреждават от ОДМВР-Стара Загора. Няма информация за бедстващи граждани.

Няма въведени ограничения в област Шумен. Около 30 коли на ведомството чистят настилките в региона. Движението се извършва при зимни условия. По-дебела е снежната покривка в южната част на региона.

Подготовката на ски писта „Кулиното” за почивните дни тече с пълна сила. Очаква се голям брой туристи от Банско, каращи ски да се стекат на ски писта до Разлог, тъй като по същото време в Банско ще се проведе благотворителен ски турнир организиран от принца на Монако Албер II, за когото са взети строги мерки за сигурност.

До 50 м, а на места и под 10 м, е намалена видимостта в участъка от Път І – 6 в района на пътен възел „Петолъчката”, където поради силна виелица, съобщиха от Областно пътно управление Ямбол. Републиканските пътища на територията на област Ямбол са проходими при зимни условия. Продължава снеговалежът над цялата област Ямбол. Пътните настилки са заснежени, на места мокри, като се обработват с нужната техника и материали. Снежна покривка се е образувала почти над цялата област от около 5 до 10 см. И в този час продължава работата си пътнопочистващата техника. Почистват се и опесъчават пътните настилки по цялата републиканска пътна мрежа на територията на област Ямбол. Не са заснежени пътните платна на главните пътища Път І-6 ( Петолъчката – Лозенец – граница с ОПУ-Бургас) и Път І – 7 (Петолъчката – Могила – Окоп – ГКПП – Лесово). 25 пътнопочистващи машини са работили по РПМ през изминалото денонощие. Изразходвани са 90 тона пясък и 20 т сол. За обезпечаване почистването на републиканските пътища дежурни екипи на Областно пътно управление – Ямбол и пътно почистващата фирма денонощно следят обстановката по пътищата в региона. ОПУ-Ямбол призовава водачите на МПС да спазват въведените ограничения, да шофират с повишено внимание и съобразена със зимните условия скорост. Температурата към този час е -3 градуса. Заради бурния северен вятър усещането е за по-студено време.

Умоляваме всички, които нямат спешна работа, да не пътуват или да ползват друг транспорт, призова премиерът Бойко Борисов. Заради обявения от Румъния код „червен“ са спрени ТИР-овете.

Последвайте канала на

Novini.bg
17664 18

Свързани новини

Коментари 18

Добави коментар
Ана

2012.01.27 | 23:36

18
На нас никой и нищо не може да ни угоди - все пак е зима и виелица. Аз днес си изринах снега от двора и след 3 часа все едно не е почиствано изобщо. Никъде по света не ринат до асфалт при такова време, дори някъде изчакват виелицата да спре и тогава.
Perpetuated Oscillator

2012.01.27 | 20:20

3
Ано, не знам в кои други държави чакат снегът да се извали, но това определено не са САЩ, Франция, Великобритания и особено Германия, където в лично качество съм се нагледал на това как започват да чистят ОЩЕ ЩОМ ПОЧНЕ ДА ДА ПРЕВАЛВА СНЯГ! Да не ти обяснавам, че в САЩ само малко да покапне сняг и съответната OHRM разпорежда по специален телевизионен канал на държавните служители да не отиват на работа въпреки, че почистването на магистралите тече с пълна сила! Кво да ти коментирам лъжливите миязми - опитваш се някак да оправдаеш май организирания от некъдарни гербари хаос по пътищата, като се опитваш да ментиш кво било другаде! Това в 21-век да останат цели области откъснати, десетки и стотици автомобилисти да изпаднат в бедствено положение и то по първостепенните магистрали, докато телефон 112 дава заето и хората не могат да потърсят помощ КАКВО Е, а Ана, освен едно голямо гербаристично лайно! А опитите да обвините хората, че ПЪТУВАЛИ изкърти вече всички мифки - те така през 18 век хората не са пътували никъде като падне по-сериозен сняг! Ама ние, живеейки под слънцето на милицьонеро-гербарастиката в България къде сме - май в горепосоченото лайно!?!
edna

2012.01.27 | 23:36

17
do14-Ne,Ana ! Ne si prava,az v momenta sam v Avstriy i sashto ima mnogo snyg,no tova izobshto ne e problem i po nikakav nachin trafika ne e zatrudnen,dori malkite ulichki sa pochisteni i v kraina smetka vsichko se prevrashta v edna krasiva gledka ,da ne govory pak za skiorite i detsata kakvo udovolstvie e v momenta !
varna

2012.01.27 | 21:47

14
i tuk sled tri dni moje da ima vse oshte mnogo sniag no ulicite da sa chisti i da e krasivo no sega s tia vetrove i snegove e normalno za niakolko chasa da nastapi smut no lek estestveno
Един

2012.01.27 | 21:48

16
Хора,времето е лошо спор няма.Аз съм от едно витошко село,където преспите затрупаха за има-няма 30 минути кола! Няма и автобуси към София,защото всички машини са пренасочени натам.
germaniya

2012.01.27 | 20:28

12
ima da se borite gospot da vi e na pomost

2012.01.27 | 21:48

15
Страхотна бяла зима. Отдавна нямаше такава.
Valentino

2012.01.27 | 21:46

13
Na koito ne mu haresva snega v BG,da kupuva vino i rakia(uiski tuk si imame)i da idva pri nas v Anglia,tuka sniag niama.Biletite sa sega evtini na samoleta. Shte iadem i shte piem do proleta! Ima li jelaeshti?))))
ЯЯЯЯЯ

2012.01.27 | 20:25

4
нали сичко беше под контрол вчера нали всички си вършеха работата - тея мислят хората за съвсем глупави днеска всичко затрупано (зимата пак неподготвени ни хвана - оправдание за да скатаят пари)
o

2012.01.27 | 20:27

11
Ти май си един ГОЛЯМ ОЛИГОФРЕН нищо друго.Хората от цяла седмица говорят че иде голяма зима ама не е те такива като теб тръгват да се правят на МИЖЕ и после им била крива ракетата.Освен разбирасе ако не е крайно наложително например живото спасяващо.
vali vali

2012.01.27 | 20:27

8
ЕЙ БУНТАР СРЕЩУ ПРИРОДАТА НЕ СЕ ВЪРВИ ТИ ПРЕД ВАС НЕ СИ ПОЧИСТИЛ СНЕГА А СИ ТРАГНАЛ ДА КОМЕНТИРАШ ХОРАТА НЕ ТРЯБВА ДА ИЗЛИЗАТ В ТАКОВА ВРЕМЕ И ТОВА Е
ЧИСТ ГРАД

2012.01.27 | 20:27

10
Обстановката през 2008 беше такава: ----- http://www.youtube.com/watch?v=LSADAOTASy4
цветан цветков

2012.01.27 | 20:25

7
не мога да разбера какво пак сте недоволни! снощи пътувах по маршрута варна-софия -варна.Проблемни участъци са Ботевград-София на автомагистралата всички други пътища се чистят и се кара при зимни условия(70-80км/ч.).На обичайните проблемни участъци(В.Търново-Омуртаг, Севлиево,Ябланица), този път почистването беше започнало от вечерта и не се стигна до заледявания .Закъсали камиони нямаше . По добре като почнете да мрънкате,първо погледнете дали сте си изчистили пред домовете си,а не обвинявайте пак държавата и кмета. Поздрави!

2012.01.27 | 20:27

9
Я ела в Русенско да видиш кво е!

2012.01.27 | 20:25

6
Партизански отряд бедства в Балкана. Борисов им пратил кашкавал за да не обират мандрите.
1

2012.01.27 | 20:25

5
а и ще ги ловим от въздуха

Добави коментар

Водещи новини