Арестуваха скандален мексикански вратар за връзки с престъпни групи

  • 08 януари 2012 08:48

  • 1763
  • 0
Арестуваха скандален мексикански вратар за връзки с престъпни групи
©

Мексиканската полиция е арестувала бившия вратар на мексиканския футболен отбор Монтерей Омар Ортис по подозрения за връзки с организираната престъпност, предаде Ройтерс.

Ортис беше наказан през май 2010 г. с две години прекратяване на спортната кариера заради допинг. Сега представител на властите на северния мексикански щат Нуево Леон посочи, че Ортис е бил задържан с други предполагаеми членове на банда, извършваща похищения. Всичките арестувани ще бъдат показани на медиите по-късно днес. Ортис се водеше за изчезнал от няколко дни. Новината за ареста на футболиста, който има международна слава, ще засили безпокойството относно ситуацията с престъпността в Мексико.

Президентът Фелипе Калдерон обяви война на наркобандите, които се занимават и с други дейности като обири, отвличания и изнудване. Над 46 000 души бяха убити във войната на наркокартелите и престъпните групи, откакто Калдерон започна операцията си срещу тях малко след като пое властта преди пет години. Бандите в Мексико са подозирани, че корумпират политици и чиновници. Досега обаче рядко се съобщаваше за замесване на звезди на спорта и на шоубизнеса в престъпните им дейности. Войната на властите с наркокартелите и войната, която самите наркокартели водят помежду си, се очертава водеща тема в кандидат президентската кампания за изборите през юли. Ортис носи прякора Ел Гато, в превод Котката, заради блякъса и формата на очите му. Изчезването му породи спекулации в медиите, че е бил отвлечен. Забраната на Ортис да се състезава трябваше да изтече през април.

Ортис е на 35 години и е изиграл един мач с мексиканските национални през 2002 г. Той е известен и с много си татуировки, обеците си и с изрусената си коса. Новините за Ортис идват в момент, когато мексиканската полиция съобщи за зловеща находка, предаде Франс прес. В нощта на петък срещу събота са били намерени 5 глави  в град Тореон, в северната част на страната. Главите били оставени на пет различни места в града, придружавани с послания, свързани с организираната престъпност. Засега не са намерени труповете, от които са били отрязани главите. През юли полицията в Тореон намери обезглавените тела на 10 души, 7 мъже и 3 жени, в изоставен камионетка. В щата Коауила, където се намира Тореон, война водят два наркокартела. Един от тях е на Сетас, съставен от армейски дезертьори. Другият е Тихоокеанският, ръководен от Хоакин Гусман, смятан за най-влиятелния престъпен бос в страната.

Последвайте канала на

sportal.bg
1763 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини