Спомен за "Deepwater Horizon" - 7 години по-късно

  • 20 април 2017 11:49

  • 7157
  • 4
Спомен за "Deepwater Horizon" - 7 години по-късно
© wikipedia

През 2010 година на тази дата избухва експлозия на нефтената платформа "Deepwater Horizon“ в Мексиканския залив.

Експлозията убива 11 души и ранява други 17, като останалите 98 души на платформата оцеляват без сериозни физически увреждания.


След експлозията „Deepwater Horizon“ изгаря и потъва, с което започва огромен нефтен разлив на територията на Мексиканския залив, най-големият досега в американската история, смятан за екологична катастрофа.

източник: Wikipedia

Изтичането изхвърля от 12 000 до 100 000 барела нефт дневно, което се равява на от 1 900 000 до 16 000 000 литра, и произтича от глава на петролен кладенец, намираща се на дълбочина 1 500 м.

Точният темп на изтичане не е известен и е тема на продължаващ дебат, тъй като Бритиш Петролиъм не допускат независими учени на мястото на трагедията.Нефтеният разлив, получен при експлозията, покрива най малко 6 500 км2, като размерът му се изменя всеки ден според атмосферното време.Учените съобщават и за големи нефтени количества под водата, невидими от повърхността.Експертите се страхуват, че разливът би могъл да причини екологична катастрофа, която да има големи щети на дивите местообитания.

Разливът също така има отрицателен ефект върху риболовната и туристическата индустрия на Мексиканския залив. Има много предложения как да се спре изтичането на нефт от главата на кладенеца. Екипите правят опити да защитят хилядите километри плажове, мочурища и естуари по северния бряг на залива, използвайки събиращи кораби, плаващи временни хранилища, закотвени бариери, и бариери от чували с пясък. Правителството на Съединените щати обявява за виновна страна Бритиш Петролиъм и смята, че компанията трябва да поеме всички разходи по изчистването на нефтения разлив.

Хората в залива все още са свидетели на въздействието, което този разлив седем години по-късно има върху водата.

Местните все още помнят какво се е случило на този ден, като не забравят да го отбележат с различни прояви, една от които ще се състои в университета в Южна Алабама.
Все още могат да се видят остатъците от катранени топки върху белите пясъчни плажове. Все още изучваме какви са последствията за риболова и дивата природа, казват потърпевшите.

Различни организации като Mobile Bay Keepers, се стремят да помогнат на хората и остават бдителни за следващото бедствие, независимо дали то ще е предизивкано от човек или от самата природа. А основната им цел е да възстановят залива.

Последвайте канала на

Нора Виткова
7157 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2017.04.21 | 12:20

4
Истината е, че шиб.... янки прецакват всичко на всяко едно кътче по Света.....
JJIvanov we have new invasion

2017.04.21 | 10:18

3
направете връзка с пожарите в торфищата около МОсква и с изригването на оня вулкан поразил огромни територии с вулканогенни и други частици.Започнала е нова фаза на мощно извънземно нашествие.Подобни в миналото са водили до убииства на стотици милиони ..
кротко

2017.04.21 | 10:13

2
огледайте внимателно всичко снимано..ПО онова време от МАрс пристигат нападатели ..виждат с е както черни сенки .Свързани с а с жестоки врагове избили милиони нашенци почиващи на марс като хора със средни мъжки полови органи много яки..
До гост...Много филми

2017.04.20 | 18:10

1
Дънки носиш ли? Значи си "кравар" янки

Добави коментар

Водещи новини