Диетата "Дюкан" на съд

  • 01 юни 2011 15:46

  • 7180
  • 0
Диетата "Дюкан" на съд
© Интернет

Две от световните гурута в свалянето на килограми най-накрая кръстосаха шпаги, за да се види кой е по-добър.

Прочутата диета “Дюкан” влезе в съда, където нейният създател ще трябва да докаже, че тя не е измислица и не вреди на човешкото здраве. Обвиняем обаче е не д-р Пиер Дюкан. Той заведе дело за клевета срещу своя колега Жан-Мишел Коен, друг мастит френски диетолог.

Миналата година Коен заяви в интервю за френското списание "Мейор санте" ("По-добро здраве"), че диетата “Дюкан” е опасно съживяване на стари похвати, които могат да повишат холестерола, да докарат сърдечни проблеми и дори да предизвикат рак на белия дроб, съобщава в. "24 часа".

Попитан тогава кой печели от диетата “Дюкан”, Коен заяви, че това са “индустрията за отслабване, лекари, продавачите на хапчета, издатели, вестници... Всеки, който се е качил на колата на тази измислица”.

След тези думи Дюкан реши да заведе дело за клевета. Завчера той заяви, че истинската опасност за здравето е затлъстяването, от което всеки ден умират много хора.

Дюкан настоява в съдебния си иск за едва 15 000 евро обезщетение за морални щети. Ако загуби делото обаче, рискува да бъде нанесен силен удар по реномето му и по продажбата на книгите му. А там вече става въпрос за милиони евро.

В съда една срещу друга всъщност се изправят 2 системи за слабеене. От едната страна е протеиновата диета на Дюкан, според която можете да похапвате неограничено от точно определен брой храни, съдържащи нискомаслени белтъчини. Броенето на калориите при тази система е забранено, важно е да се спазват определени фази в диетата.

Точно на противоположната страна е диетата на Жан-Мишел Коен. Той разрешава на пациентите си да ядат каквото си поискат.

Единственото му условие е да се побират в една от 4-те програми, вариращи от 1600 до 900 калории на ден. Идеята е всеки сам да си състави хранителен режим според вкусовете си, стига да не надвишава броя калории на ден.

Двамата гуру на диетата решиха да действат чрез адвокатите си и не се явиха в съда вчера. Ришар Малка, адвокатът на Коен, заяви, че обвиненията срещу клиента му са нелепи и обидни. Според него медицинската общност била единодушна в мнението си, че диетата на Дюкан носи рискове. “А каква клевета е да кажете, че програмите за диети носят приходи на тези, които ги публикуват”, попита той.

Делото в Париж ще продължи около седмица. Очаква се адвокатите на Дюкан да пледират, че различията в мненията на лекарите са нещо приемливо, но диетологът Коен е отишъл твърде далече.

Съдебната битка на Дюкан започна ден след като водещ ендокринолог публикува доста критично изследване с пациенти, отслабващи с диетата на Дюкан, съобщи в. “Дейли телеграф”. Според него 80% за 3 г. възстановили теглото си.

Дюкан твърди, че процентътна тези хора е не повече от 40. Освен това специалната диета на Дюкан за бременни бе наречена “режим на глад за бебетата” от Жан-Мишел Льосерф, шеф на отдела по хранене към Института “Пастьор” в Лил.

След като беше игнориран в продължение на години, Дюкан изведнъжстана звезда с диетата си във Франция през 2008 г. Само миналата година там бяха продадени над 600 000 броя от книгата му“Как да отслабнем завинаги”, която е начело на бестселърите в страната. Той вече има милиони последователи, сред които Дженифър Лопес и певицата Катрин Дженкинс. Диетата му стана изключително популярна и в България.

Година след фурора във Франция английската версия на книгата става бестселър и във Великобритания. Попитан за успеха му на Острова, д-р Дюкан коментира, че има 2 причини: “Първо - диетата действа, и второ, помогна Керъл Мидълтън”. Оказа се, че тъщата на принц Уилям също се вталила доста за сватбата на дъщеря си, следвайки диетата на Дюкан. Нещо повече, с протеиновата програма за отслабване оформили тела и самата Кейт Мидълтън и сестра й Пипа. Кейт видимо се стопи преди кралската сватба и според източници от Бъкингамския дворец роклята й била стеснявана няколко пъти, за да й стане, разкриха британските медии.

Последвайте канала на

7180 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини