Унгария вбеси ЕС със закон за банките

  • 31 декември 2011 19:42

  • 1381
  • 3
Унгария вбеси ЕС със закон за банките
©

Унгарският парламент прие оспорвания закон за централната банка на страната, който увеличава влиянието на правителството на консерватора Виктор Орбан върху тази институция, предадоха световните агенции.

Така страната пренебрегна критиките на ЕС, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

МВФ и ЕС поставиха като условие за възобновяване на преговорите за кредитна линия от 15-20 милиарда евро Унгария да се откаже от закона за реформиране на централната си банка, който според двете институции ще накърни нейната независимост. Премиерът Орбан обаче отказа да изтегли закона. “Никой не може да се намесва в унгарския законодателен процес”, заяви вчера той. Самата централна банка обяви, че новият закон застрашава икономическата стабилност на Унгария.

Партията на Орбан - ФИДЕС, има мнозинство от две трети в парламента, припомня АФП. Законодателството е част от кампанията на правителството на Орбан да ограничи правата на унгарския върховен съд, да затегне правителствения контрол върху медиите и да промени избирателната система.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1381 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.11.05 | 08:21

3
евала им на ,маджарите
йогтн

2014.11.05 | 08:21

2
Не ни казват какви точно промени са гласувани, но е ясно, че ЕС иска да има по-голям контрол върху Унгарската национална банка отколкото самата Унгария... Как си обяснявате, че при допустим дефицит до 3% страни от ЕС като Италия и Испания продават държавни ценни книжа с доходност 6-7% ?
ха така

2013.08.20 | 14:23

1
Унгарците са кораво и свободолюбиво племе от време оно - свалям им шапка!

Добави коментар

Водещи новини