Малария застрашава и нашата страна

  • 22 август 2016 16:44

  • 2954
  • 0
Малария застрашава и нашата страна
© Булфото Архив

България е застрашена от малария, която може да бъде внесена от Гърция, където вече има доста заразени. Това става ясно от информацията и картата на Европейския център за контрол на заболяванията. Главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев също потвърди, че има така опасност, но успокои, че на фона на останалите държави, подобна криза за страната ни е  сравнително по-ниска, съобщи агенция Монитор. С повишен риск са южните части и северозападните на България, както и южното ни Черноморие.

Пред изданието д-р Кунчев уверява, че у нас медицинските служби по границите ни действат предпазливо. Стана ясно, че опасността от малария идва от мигрантите. Затова и медиците в бежанските центрове следят ситуацията по-вниталено.  Специалистът уточнва, че нашата здравна мрежа е много по-добре структурирана, а медиците в нея по-прецизни по отношение на ранно диагностициране на инфекцията, отколкото на докторите в Гърция. В дванадесет района там е спряно приемането на донорска кръв, заради опасността от малария.

Лекарите съветват туристите и местните жители активно да използват средства за защита от насекоми, включително репеленти и мрежи против комари. Съобщава се, че потенциално опасни от заразяване с малария са няколко региона от Пелопонес до Централна Македония. С промяната на климата, особено в южните райони на южната ни съседка се увеличава и опасността от малария у нас, разнасяна от ухапването на комари, предупреждава д-р Кунчев.

Между 10 и 12 случая на заболяването се диагностицират всяка година у нас. Повечето от тях са внесени отвън от чужденци или са на български граждани, които работят или учат в страни, където инфекцията е с по-широки размери. Има случаи и на заразени бежанци у нас, основно от Афганистан и Пакистан.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
2954 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини