Австрия въвежда извънредно положение заради бежанците

  • 15 август 2016 09:43

  • 15789
  • 0
Австрия въвежда извънредно положение заради бежанците
© gettyimages (архив)

Австрия може да въведе извънредно положение заради бежанската вълна, предаде ТАСС.

Премиерът на европейската държава Кристиан Керн заяви пред местна телевизия, че правителството във Виена разглежда проект за въвеждане на засилени мерки за сигурност, които ще бъдат предложени за гласуване във федералния парламент още на 6 септември.

Канцлерът отбеляза, че ситуацията с човешкия наплив се е успокоила. "Ние обаче не знаем как ще се развият събитията в Турция и Северна Африка и трябва да бъдем готови за най-лошия вариант", допълни Керн. "При негативен сценарий ние може да въведем извършено положение", посочи още той.

Виена през март заяви, че през 2016 г. ще бъдат разгледани не повече от 37 500 молби за убежище. Към 31 юли са били одобрени около 24 000 документа. При надвишаване на лимита се предвижда и възможността да се въведе с разрешение на парламента да се въведе извънредно положение, затваряне на границите и прилагане на опростена процедура по експулсиране на чужденците, обяснява руската медия.

Според Керн първата крачка към преодоляването на този сценарий трябва да бъде засилване на охраната по външните граници на Европейския съюз. "Ако се направи това и Турция изпълнява своите задължения по сделката за приемане на бежанци, може и да не се стигне до там", заяви днес той. Канцлерът обаче подчерта, че има редица непредсказуеми фактори.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
15789 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини