Карловка е първата българска околосветска пътешественичка

  • 13 юли 2016 15:43

  • 1091
  • 0
Карловка е първата българска околосветска пътешественичка
©

Анна Ламбрева, родена в Карлово през 1895 г., е първата българска околосветска пътешественичка. Нейните две книги "Карлово и карловци след Освобождението" и "Царицата на южните морета. Из моята околосветска обиколка" бяха представени в Исторически музей - Карлово, съобщиха от пресцентъра на общината.

Животът и пътешествията на тази забележителна за времето си жена бяха представени от директора на музея Мария Деянова пред карловската общественост. Анна Ламбрева прекарва 40 години от своя живот обикаляйки света, знаела е перфектно 7 езика, успява да посети 41 страни на 4 континента. Сред тях Иран, Ливан, Сирия, Италия, Швейцария, Китай, Япония, Цейлон, Виетнам, Австралия, Канада, Америка, островите Нова Зеландия, Фиджи, Таити, Самоа и други страни.

Анна Ламбрева сбъдва мечтата си да стане лекар, като учи в Американския колеж в Цариград. Работейки в американската болница край Босфора, тя спасява живота на американец, който пет години след това я открива отново и я кани в Нова Зеландия да се грижи за болната му дъщеря. От там започва нейното пътешествие по света.

На срещата в Историческият музей в Карлово посветена на бележити карловци, са присъствали и родственици на Анна Ламбрева от София и Карлово.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1091 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини