НАСА запали пожар в космоса

  • 16 юни 2016 14:34

  • 3565
  • 2
НАСА запали пожар в космоса
©

Безпилотен товарен кораб Cygnus напусна Международната космическа станция вчера, а след това НАСА го запали.

Вчера в 16:55 EDT, наземния контрол стартира експеримента Saffire-I в трюма на херметизирания карго модул Orbital ATK Cygnus, след като се отдалечи от станцията, предизвиквайки най-големия пожар горял някога в космоса, пише "Монитор". Контролираното горене в изолиран контейнер е част от проучване, целящо да научи повече за поведението на огъня при нулева гравитация и подобряването на безопасността на космическите кораби.

Космическият кораб Cygnus
, който бе прикачен със станцията на 26 март и бе пълнен с боклуци. Вчера в в 9:30 ч EDT кораба се отдели от МКС и бе изведен на безопасно разстояние от роботизираната ръка, преди да стартира своите двигатели, които да го изпратят в траектория над Южния Пасифик, където ще изгори за около 8 дни.

Това отпътуване е края на мисията Cygnus CRS-6, но НАСА ще използва възможността този и двата следващи полета на Cygnus за извършване на експерименти за пожарна безопасност. Агенцията казва, че за планираните в бъдеще, повече пилотирани полети с по-дълга продължителност, огън се превръща в основен риск, затова трябва да се научи повече как нещата в голям мащаб горят в космоса.

При експеримента Saffire-I, материал, смес от памук и фибростъкло с размери 40 х 100 см бива запален в кабина с помощта на радио сигнал активиращ гореща жица и включващ вентилатор вкарващ въздух от трюма. Докато материала се запали и изгори авиониката и камери записват поведнието и разпространението на пламъците вътре в експерименталната камера и предават резултатите на Земята.

НАСА казва, че ще продължи да наблюдава горенето докато Cygnus не изгори напълно, около 24 юни.

Последвайте канала на

Novini.bg
3565 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Бакъряджиев

2016.06.27 | 09:04

2
" НАСА запали пожар в космоса", а САЩ запали Земята.

2016.06.18 | 10:48

1
А, грил има ли ?

Добави коментар

Водещи новини