Скандалите за спрените европари не стихват, зам.-министър Грудев се обяснява с депутати от БСП

  • 15 юни 2016 13:08

  • 9978
  • 7
Скандалите за спрените европари не стихват, зам.-министър Грудев се обяснява с депутати от БСП
©

Депутати от "БСП-Лява България" и заместник-министърът на земеделието и храните Васил ГрудевВасил ГрудевВасил Грудев е роден на 5 май 1980 г. в гр. Пловдив. Възпитаник е на Френската езикова гимназия в град се срещнаха в парламента и уточниха, че няма спрени пари и наложени към момента санкции по Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/. Инициатор на срещата беше ПГ на ГЕРБ.

По-рано днес министърът на земеделието и храните Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри призова от трибуната на Народното събрание депутатите от левицата да изяснят въпроса за разплащанията по ПРСР със заместника й Васил ГрудевВасил ГрудевВасил Грудев е роден на 5 май 1980 г. в гр. Пловдив. Възпитаник е на Френската езикова гимназия в град. Тя допълни още, че ПРСР нито е спряна, нито има изискани 1.1 млрд лева. За доказателство, че програмата не е спряна, министър Танева предостави на народните представители платежни нареждания от тази сутрин, с които са възстановени над 100 млн. лева от разплатените по програмата средства. От дата на писмото през месец април до сега, по ПРСР са разплатени близо 200 млн. лева. Можеха ли тези плащания да бъдат извършени, можеше ли тази сутрин да бъдат възстановени от ЕК пари, платени по програмата, ако тя беше спряна, попита тя. Земеделието е национален интерес, трябва да се придържаме към фактите. Аз като отговорник за земеделската политика, когато бях опозиция на кабинета „Орешарски”, не си позволих от тази трибуна да говоря неща, които не са свързани с реалността. Ние сме българи, трябва ли дребните ни политически амбиции да стават повод да бъде компрометирано доверието на българската земеделска общност?. Когато сме в Общността и сме поели задължения, ние следваме пътища, от които няма как да се изкривяваме, независимият дали някой от ГЕРБ, БСП или ДПС. Трябва да осъзнаем това. В противен случай ние вредим на държавата си, категорична беше Танева. 

Малко по-късно в кулоарите на парламента избухан скандал между зам.-министъра на земеделието Васил ГрудевВасил ГрудевВасил Грудев е роден на 5 май 1980 г. в гр. Пловдив. Възпитаник е на Френската езикова гимназия в град и соцдепутата Иван Иванов. По направената заръка на министърката Грудев се видя с червени депутати, за да им разясни какво точно пише в писмото на ЕК и да им покаже платежни нареждания по възстановени и разплатени средства. По настояване на БСП срещата бе закрита за медиите, а след това червените отказаха да застанат пред камерите заедно със зам.-министъра.

Хубаво е, че на днешната среща уточнихме, че няма спрени пари, няма наложени санкции, няма опасност от милиарди, коментира пред журналисти Грудев след разговора с депутатите от БСП. Тези милиард и сто милиона лева вече са възстановени на страната, от три месеца са по сметките на държавата, добави той. По думите му проблемът идва от интерпретацията на писмо от Брюксел, което от БСП решават да използват за политически дивиденти.

Заместник-министърът на земеделието повтори обясненията на министър Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри, че става въпрос за счетоводно заверяване на сметки, а не за спиране на програма, на пари или невъзстановяване на средства. В писмото има допълнителни въпроси към работата на Сертифициращия орган за счетоводна заверка, за допълнителни проверки, които трябва да направи този орган, каза Васил ГрудевВасил ГрудевВасил Грудев е роден на 5 май 1980 г. в гр. Пловдив. Възпитаник е на Френската езикова гимназия в град.
"Радвам се, че уточнихме с колегите, че спрени пари по програмата няма. Сега на срещата те казаха, че никога не са твърдели, че имало спрени пари или не били възстановени, а аз съвсем други неща чух вчера", коментира заместник-министърът.

Депутатът от "БСП-Лява България" Жельо Бойчев обясни, че има опасност за връщане на средства от българския бюджет, като размерът им предстои да се уточни. Той добави, че с заместник-министърът са разговаряли какви са очакванията на МЗХ и възможно ли грешките при разплащанията по ПРСР да надвишават два процента, което ще доведе до връщане на средства. Тепърва предстоят разговори с ЕК, има и екшън план, който трябва да се изпълнява, отбеляза Бойчев. Социалистите настояват да са в течение на екшън плана, защото според тях опасността била сериозна.

Последвайте канала на

БТА
9978 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2016.06.15 | 20:43

6
БСП вече не може да краде от европейски фондове и да си прави заменки, затова соц. капутите вият на умряло и лъжат като дърти цигани.

2016.06.15 | 20:43

7
затова пък ГРОБ си крадат на воля
баба гицка

2016.06.15 | 20:42

4
защо не осъдите другарката курнелия за ОЧЕВИДНА ЛЪЖА
Крум Усаински - АТАКА Крупник

2016.06.15 | 20:43

5
Очевидно е че си хванал Бойкооглу за сикаджийския шлифер и че гейберастите пак ни набутаха с още няколко милиарда нов дълг ...
Крум Усаински - АТАКА Крупник

2016.06.15 | 20:42

3
Цeцa Kapaда.йъ не призна дokyмeнтa на EK , който уличaвa ГРОБ в кpaжба , на черното бяло ще каже но по гръб няма да падне изкуфялтот бабе хихихихихихихих
22

2016.06.15 | 20:42

2
Льжеш Курнелио , льжеш .Завлече и партията си в тинята. Или мислиш , че ще вярваме даже и когато грешите. Пьлен срив на доверието кьм БСП.
в

2016.06.15 | 17:49

1
В писмото от 29.4.2016 е казано, че има проблеми и няма да се извърши разплащане, ако не бъдат изяснени неяснотите по изпълнените дейности. Това е. Как е отговорено и има ли поправки, никой не казва.

Добави коментар

Водещи новини