България е на първо място в Европа по биопотенциал

  • 29 ноември 2011 19:31

  • 1122
  • 1
България е на първо място в Европа по биопотенциал
©

Само от 5 до 10 процента от чистата земеделска продукция, която се произвежда у нас, се консумира от хората в страната. Това стана ясно в рамките на кръгла маса, посветена на биобизнеса у нас.

Статистиката показва, че у нас се произвежда достатъчно чиста екологична храна, но тя не се реализира на българския пазар, заяви на кръгла маса по проблемите на биобизнеса доцент Владислав Попов от Aграрния универитет в Пловдив, цитиран от БНР.

"У нас има поле за развитие на биоземеделието. С холандско финансиране в Родопите вече се работи по проект, който да даде алтернатива на местното население. Целта е да научим тези хора как да създадат бизнес от защитените местности, които имат, и да го комбинират с консумацията на биологични храни. Райони, в които, ако има едно младо семейство, то се чуди как да отглежда децата си и как всяка сутрин да ги води до училището - нека да се обърнем към тези селски райони", призова Владислав Попов.

"Малцина са предприемачите у нас, които са пробвали да развиват биоферми, но опитът им е по-скоро негативен", сподели Кирил Вътев, собственик на месопреработвателна фирма.

"България има едно нещо, за което е на първо място в Европа, и това е биопотенциалът и биоразнообразието", каза Вътев. Затова от хранително-вкусовия бранш настояват за държавна политика, която да развие сектора.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1122 1

Коментари 1

Добави коментар
polos

2011.12.04 | 15:21

1
a taka , nie pravim nai dobrite hrani , i v mesto da si gi qdem nie gi qdat prostacite ot evropa a nie qdem laina ot lidala , zemi si adskata naredba :D . sorry za negramotniq post :D

Добави коментар

Водещи новини