Топлофикация дава на съд 150 000 абонати

  • 08 май 2016 20:56

  • 1908
  • 1
Топлофикация дава на съд 150 000 абонати
© Булфото

Топлофикация - София" дава на съд над 150 000 абонати, съобщи Емил Георгиев, изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите в България.

Дружеството е завело общо 150 000 искови молби и дела в съда срещу свои клиенти. Същевременно насрещните дела са много по-малко, защото хората не знаят как да защитят интересите си в съда, допълни Георгиев.

Тази година регистрираме доста повече жалби срещу столичното парно, спрямо миналата. Повечето са заради такса „сградна инсталация”.

Сметките за парно са надписани в пъти. Това показват експертизи по дела на потребители срещу топлофикационните дружества, твърди председателят на Сдружението за правна помощ на потребителите (СППП) адв. Димитър Деков, цитиран "Труд". По думите му само от невярно залагане на денградусите, които влизат във формулата за изчисляване на фактурите, сметката за парно се завишава с 30%. Дружествата пишат осреднени температури, които са във вреда на потребителите, и това е доказано с експертизи по дела срещу топлофикациите, обясни адвокатът.

Друго изкривяване на сметката идва от разполагането на общия топломер, който се слага в началото на абонатната станция. Така на практика, вместо да се мери топлинната енергия, която се потребява по етажите в блока, топлофикация мери енергията, която доставя сама на себе си, обясни адв. Деков.

Злоупотреба има и при начисляване на максимална мощност, ако клиент не осигури достъп до топломерите. От дружеството ви начисляват 90 градуса топлина на радиатора, при условие че от изхода на топлофикацията излизат 70 градуса, допълни адвокатът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1908 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.05.09 | 17:25

1
Къде е сега Валери Симеонов защитника на народа сигурно дреме в някой стриптийз бар и жули уиски с бадеми!

Добави коментар

Водещи новини