ЕК ще съди България заради неспазване на правилата за газовите пазари

  • 24 ноември 2011 14:10

  • 753
  • 0
ЕК ще съди България заради неспазване на правилата за газовите пазари
©

Европейската комисия дава България на съд заради неспазване на правилата за газовите пазари. От Комисията напомнят, че всички участници в пазара трябва да имат равен достъп до газопреносната мрежа, съобщи БНР.

Комисията смята, че в нашата страна не е изграден необходимият капацитет за обратно подаване на газ във всички точки на между системно свързване. Това е необходимо условие за навлизането на нови доставчици, подчертават от Еврокомисията като припомнят, че всички участници на пазара трябва да имат равен достъп до газопреносните мрежи. Неспазването на правилата в България означава, че потребителите са лишени от възможността да получат оферти от други държави-членки, тъй като мрежите не са достатъчно интегрирани, смята ЕК. Тя отчита известен напредък по отстраняване на слабостите, но го определя като недостатъчен затова внася случая в съда на ЕС. Същото решение беше взето и за Румъния, където има аналогичен проблем.

С друго решение, Европейската комисия отпуска на България още 185 милиона евро за спрените реактори в АЕЦ "Козлодуй" за периода след 2013-а година. На другите две държави със спрени ядрени мощности - Литва и Словакия, бяха отпуснати съответно 210 и 105 милиона евро.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
753 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини