Изследователи измерват големината на дъждовните капки

  • 07 април 2016 08:12

  • 1430
  • 0
Изследователи измерват големината на дъждовните капки
© Борислава Замфирова

Дъждовните капки, подобно на снежинките, са различни - особено по отношение на големината си, и това e важно, пише "Фокус", цитирайки TechTimes. Сателитни снимки показват, че размерът на дъждовните капки може да е ключов фактор за по-доброто разбиране на формирането на бури и за по-точни прогнози за времето.

В кръговрата си водата се изпарява от басейните, образува облаци и пада отново на земята под формата на валежи. Тя се връща на повърхността на планетата като дъжд, суграшица, градушка или снежинки, понякога придружена от силни, разрушителни ветрове.

Буреносните облаци съдържат капки с различни размери - малки и големи, в зависимост от това дали се сливат или разпадат. Обикновено капките са по-големи, когато се сблъскват една с друга, тъй като могат да се слеят. Познаването на тази зависимост е важно за определяне на количеството валежи. Събирането на такива данни обаче е трудно.

Сателитът GPМ на японската и американската космически агенции (JAXA и NASA) предоставя на учените по-надежден метод за събиране на информация. Изстреляният през 2014 спътник е оборудван с инструменти, които измерват валежите в различни части на света.

С помощта на триизмерни изображения, заснети от сателита, изследователите могат да установят разпределението на капките в облаците, което е “един от многото фактори, определящи силата и продължителността на бурята и количеството на валежите,” казва метеорологът от NASA Джо Мънчек.

Размерът на дъждовните капки може да повлияе на скоростта на изпарение след попадане в сух въздух. Ако капките са малки, те се изпаряват за по-малко време, охлаждат въздуха по-бързо и падат, преди вятърът да увеличи скоростта и силата си. Низходящото течение може да забави или дори да разпръсне формираща се буря, като спре движението на въздушни маси нагоре.

Без данни за размера и разпределението на капките могат да се допуснат сериозни грешки при прогнозите за количеството на валежите. Сателитът GPM е в състояние да подобри както моделите за прогнози за времето, така и способността за ранно предупреждение и реакция при бедствени ситуации.

Последвайте канала на

Novini.bg
1430 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини