Премиерът на Исландия заплаши да разпусне парламента

  • 05 април 2016 16:02

  • 1210
  • 0
Премиерът на Исландия заплаши да разпусне парламента
©

Премиерът на Исландия Сигмундур Давид Гунлаугсон заплаши да разпусне парламента и да свика нови избори, ако изгуби подкрепата на коалиционния си партньор в резултат на разкритията за офшорните му сметки в „Панамските документи“, предаде АФП.

„Казах на лидера на независимата партия, че ако депутатите от партията си мислят, че могат да не подкрепят правителството в приключването на съвместните задачи, ще разпусна парламента и ще свикам парламентарни избори“, обяви премиерът Сигмундир Гунлаугсин на своята страница във „Фейсбук“.

Хиляди исландци протестираха снощи в Рейкявик на площада пред парламента, за да поискат оставката на премиера Сигмундур Давид Гунлаугсон, съобщават електронните издания на вестниците "Фигаро" и "Монд". Според различни източници участниците в протеста са били между 8000 и 22 000 души.

Четиридесет и една годишният Гунлаугсон се оказа замесен в скандала "Панамски документи". Той е обвиняван, че заедно със съпругата си е укрил от исландските данъчни служби милиони долари, инвестирани в Британските Вирджински острови. Според разкритията той е създал през 2007 г. с бъдещата си по онова време съпруга фирма на Британските Вирджински острови, за да прехвърли в нея милиони долари, посочва БТА.

Когато е бил избран за депутат от Прогресивната партия през април 2009 г. той продал на съпругата си дяловете си в компанията само за един символичен долар. После пропуснал да спомене за тази компания в декларацията си за имущественото си състояние, въпреки че законът го задължавал. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1210 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини