Димитър Делчев: В антикорупционния закон няма "лов на вещици"

  • 01 април 2016 14:34

  • 996
  • 0
Димитър Делчев: В антикорупционния закон няма "лов на вещици"
© Булфото (архив)

"Лов на вещици" в новия закон няма. Да си против закона на първо четене, е израз на страх от ефективна борба с корупцията. Аз вярвам в политическата воля на мнозинството и че спекулациите ще отстъпят пред смисления дебат.

Това коментира Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок, член на правната комисия в парламента, по повод приемането на Закона за борба с корупцията от Министерски съвет, съобщи пресцентъра на РБ. При сигналите, които ще се подават по антикорупционния закон, важно е съдържанието, не ЕГН-то и името на подателя. Новото бюро ще работи по всякакви сигнали, стига те да имат задължителното съдържание и достатъчно данни за започване на производството, каза Делчев. Предварителната проверка ще се извършва при гаранция за запазване на самоличността на проверяваните в тайна, а служителите ще носят отговорност за изтичане на информация, уточни той.

И ВКС, и всеки, който има забележки по конкретни текстове, с аргументи, е добре дошъл на правна комисия между двете четения, посочи реформаторът от правната комисия. За негативните становища Делчев се съмнява, че са изразени при липса на детайлно познаване на финалния текст на закона, като на твърдението, че не е предвиден праг, при който да стартира проверката за несъответствие на имуществото, той отговори, че законът изрично предвижда праг от 20 хиляди лева. Не мога да си обясня дали просто не са чели добре или са писали по стар вариант, усъмни се Делчев, добавяйки също, че според едно от становищата в закона нямало яснота какво е "необяснимо богатство", а във финалния вариант на закона, публикуван за обсъждане, понятие като "необяснимо богатство" в текста изобщо няма.

Изненадващо е за мен, че поне половината от забележките на ВКС например, са за дефиниции, взаимствани от настоящо действащо законодателство. Защо сега те се оказват проблемни за тях, попита още Делчев, давайки пример с критиката за понятието "почтеност", което е дефинирано в сега действящия ЗПУКИ. Делчев добави, че сред бележките има и такава защо подкупът не е в обсега на закона, като обясни, че подкупът е престъпление и с него се занимава прокуратурата, не административните органи, какъвто е антикорупционното бюро.

Според думите му, една от основните критики на Европейската комисия е липсата на единен орган за борба с корупцията, затова в новия закон се създава единно бюро, което ще обедини Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), Центъра за превенция и противодействие на корупцията (БОРКОР), част от Сметната палата, отговаряща за декларациите и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ).

Делчев каза, че този дебат с аргументи е много полезен, за да добие обществото яснота за философията на закона и да се разсеят неточности, спекулации и неверни внушения, като подчерта, че не може България да продължава да е единствената страна без антикорупционен закон и е оптимист за политическата воля на мнозинството да приеме закона. Над 80 % от гражданите посочват корупцията като първи проблем - трябва да приемем достатъчно строг закон със строги мерки, каза още секретарят на парламентарната група на РБ.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
996 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини