6 202-ма граждани са се жалвали на омбудсмана през 2015 г.

  • 30 март 2016 14:01

  • 1221
  • 3
6 202-ма граждани са се жалвали на омбудсмана през 2015 г.
©

„Общо 6 202 жалби са постъпили до омбудсмана през 2015 г. срещу 5 010 за 2014 г.“ Това обяви общественият защитник Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на пред журналисти при внасянето на Годишния доклад на институцията за 2015-а в Народното събрание.

Тя уточни, че 30% от жалбите за миналата година са постъпили след встъпването й в длъжност на 20 октомври.

„До момента към мен са адресирани 4 784 жалби и сигнали на граждани. Расте също така и броят на хората, които идват в приемната на омбудсмана, звънят по телефона, изпращат писма, включително по фейсбук. Към днешна дата броят на записаните за моята приемна е 728“, допълни Манолова.

„Приемната ми работи всеки ден от 9.00 до 17.00 часа и всеки, с когото не успея да видя лично в приемния ми ден – всеки четвъртък, може да се обърне за помощ към някои от експертите ми. В институцията на омбудсмана работят висококвалифицирани, подготвени хора и в много голяма част от случаите биха се справили по-добре и от самата мен по разрешаване на конкретен казус“, каза тя.

Омбудсманът подчерта, че анализът на жалбите и проблемите на гражданите за миналата година са основата, върху която е определила своите приоритети за 2016 г., които са три – борбата с монополите, правата на българските деца и социално изключените български граждани.

„Първият и главен приоритет са монополите. Битката на българските граждани срещу монополните дружества, които доставят обществени услуги. Това са топлофикациите, енергоразпределителните дружества, ВиК операторите, телекомите, колекторските фирми“, посочи Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на.

По думите й 26% от жалбите през миналата година са срещу тези монополни дружества.

„Вторият ми приоритет са правата на българските деца. Нарекох този приоритет „В нашите ръце“, защото бъдещето и на децата, и на България наистина е в нашите ръце. Те имат нужда от нашата подкрепа“, отбеляза общественият защитник.

„Третият ми приоритет са социално изключените български граждани и тези, които са застрашени от социално изключване, имат нужда от утеха, надежда, от едно рамо, от подкрепа, които съм готова да предоставя на всеки като национален омбудсман“, категорична бе Манолова.

Тя информира още, че в институцията на омбудсмана е сформирана работна група, която подготвя пакет от законопроекти за регулиране на арбитражните съдилища. Според Манолова новите „бухалки“ са именно в ръцете на колекторските фирми и на монополните дружества, които не се подчиняват на никакви правила и регламенти и рекетират и малтретират българските граждани.

„Подготвяме промени в три законопроекта, които ще внесем през председателя на парламента г-жа Цецка Цачева.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1221 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ина

2016.04.02 | 17:32

3
Манолова да оправи проблема и с бездомните псета,които щъкат по улиците,и с недобросъвестните стопани на домашните такива.Проблемите с топлофикация също са на преден план.Дупките по пътя,с които си трошим колите-също.Няма нужда от такива писания,по-важно е когато нещо се върши.
гарца

2016.03.30 | 19:26

2
Манолова яде на една маса с братята Галеви те са свързани с мутрата Борисов ,и тъпите граждани се жалват на МАФИЯТА .Да им оправят проблемите палячовци.

2016.03.30 | 19:26

1
То като асфалта във Варна. Разправяха колко милиони били дали за ремонт.Е,и??? Тази си пълни статистиката,много бачка.Е,и? Бедния пак го ду.а.

Добави коментар

Водещи новини