Томислав Дончев: Само ръстът на икономиката може да генерира по-добри доходи и печалби

  • 25 март 2016 11:58

  • 1432
  • 2
Томислав Дончев: Само ръстът на икономиката може да генерира по-добри доходи и печалби
© Булфото

Само ръстът на икономиката може да генерира повече публични разходи и по-добри доходи и печалби. Хубаво е, че точно растежът е във фокус на обществения интерес, каза вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник в своето приветствие към участниците в срещата на правителството с членове на Американската търговска камара.

През 2015 година икономическото развитие даде няколко повода за размисъл, но и за оптимизъм, каза Дончев. Българската икономика показа, че може да порасне и в трудни времена. Важното е, че ръстът на икономиката е по-качествен - 7,2 на сто е ръстът производство на промишлените стоки. Ние сме от първите седем държави в ЕС с такъв значим растеж. Въпреки всички трудности България запази предвидима среда за правене на бизнес, осигури заетост и безработицата падна трайно под 10 процента, каза вицепремиерът.

Повод за оптимизъм е, че въпреки запазването на европейското финансиране страната ни остана слабо зависима от него. Европейските пари са 10 процента от публичните разходи и 4 - 5 процента от БВП. Тема за размисъл е какъв е темпът на догонващия ръст на икономиката - имаме опит на висок ръст, но не на стабилни фундаменти. Нужни са ни подобни фундаменти, които да запазят този ръст години наред. Нивата на предприемаческата активност обаче са ниски - само 5,3 на сто от хората са готови да развиват собствен бизнес и това е основен проблем, подчерта той. Трябва да върнем ценността да бъдеш предприемач, уточни Дончев.

В страната има всички компоненти на конкурентоспособност - има човешки и финансов капитал. Делът на индустрията в БВП е почти 29 процента, по данни от 2014 година, когато получим данните от 2015 година този дял ще е още по-висок. Нашата визия за икономическите приоритети за следващите години е развитие на конкурентните фирми, работещи с висока добавена стойност и експортен потенциал, каза още Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник, цитиран от БТА.

Търговският обмен между САЩ и Европейския съюз надмина 5,5 трилиона долара през 2015 година. Американските инвестиции в Европейския съюз надминаха 185 млрд. долара като това е ръст от 7,7 на сто спрямо 2014 година, съобщиха от Американската търговска камара.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1432 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.03.29 | 01:51

2
Само по ниски лихви в банките могат да направят ръст в икономиката.С 10% лихва всяко едно начинание е обречено на фалит.А помощите от европа влошават положението.защото те създават измислена ,конкуренция с цел усвояване на пари.А истинския данъкоплатец фалира защото не може да изтегли кредит и да го върне с тези лихви по кредитите.

2016.03.29 | 01:51

1
Сигурно сте някой финансов корифей. Няма ли и вие да се кандидатирате за президент?

Добави коментар

Водещи новини