БДЦ ще предложат удължаване на кампанията за президентските избори

  • 02 март 2016 14:14

  • 1147
  • 0
БДЦ ще предложат удължаване на кампанията за президентските избори
© Булфото

От ПГ "Български демократичен център" ще внесат предложение между първо и второ четене на промените в Изборния кодекс за удължаване на кампанията за президентските избори и за много по-ранно обявяване на кандидатурите за държавен глава. Това каза заместник-председателят на ПГ на БДЦ Румен Йончев в сряда след срещата на представителите на БДЦ с президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното в рамките на "месеца на политическите консултации" на държавния глава с парламентарните партии, на които се обсъждат приоритетите на формациите за настоящата година.

Мотивите за удължаването на кампанията според тях са необходимостта да се състои реален дебат между кандидатите и техните платформи в медиите и по места, за да се излъчи най-добрият президент.

От БДЦ са споделили опасенията си, че съкращаването на президентската кампания на 21 дни на практика няма да позволи да има такава - няма да има възможност за посещение на кандидатите във всички райони в страната и за срещи с хората.

В ПГ на БДЦ ще обсъждат въпроса за срока на кампанията, за който ще предложат дали да е 60, или 45 дни, но смятат, че той трябва да е повече от месец.

По повод на предстоящите промени в закона за съдебната власт Румен Йончев посочи, че от БДЦ са склонни да подкрепят голяма част от предложените мерки, но настояват за бързо осъществяване на реформата и за завършване на този процес.

От БДЦ посочиха, че имат своите резерви по антикорупционния закон, защото не смятат, че едни работещи институции трябва да бъдат разбърквани и събрани в нещо ново, което да започне отначало работа, а трябва да се заложи на работещото и то да бъде доразвито.

От БДЦ са разтревожени от случващото се в МО и от водените спорове кой ще прави инвестициите в отбраната, а не какви ще бъдат те, каза още Йончев.

На срещата от БДЦ са споделили вижданията си за засилване на охраната на държавната граница и за недопускането на нелегалното й преминаване, както и за важността от повишаване на боеспособността на Българската армия и за увеличаване на нейното финансиране, каза депутатът Росен Петров. От БДЦ са предложили също Националната гвардейска част да охранява и отдава чест на паметника на Васил Левски, каза още Петров, цитиран от БТА.

От БДЦ са поставили и въпроса за общинското здравеопазване, където според тях има неадекватно финансиране, дефицит на кадри и недостатъчно модерна апаратура. От ПГ на БДЦ предлагат тази година да има промени в законодателството, за да може общинските болници да бъдат дофинансирани чрез общинските бюджети, каза съпредседателят на групата Красимира Ковачка. Тя отбеляза важността приоритет на Министерството на здравеопазването да стане общественото здраве, да има прозрачност в работата на министерството, по-добра комуникация с обществото и подлагане на дебати на промените, които ще се случат в сектора.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1147 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини