Парламентът прие на първо четене промени в закона за офшорките

  • 02 март 2016 09:54

  • 947
  • 0
Парламентът прие на първо четене промени в закона за офшорките
© Novini.bg

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за икономическите и финансовите отношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим. Измененията целят усъвършенстване на законовите разпоредби и привеждането им в съответствие със законодателството на Европейския съюз.

Предвиждат се изменения по отношение на дружествата в обхвата на закона. В мотивите към промените се посочва, че обхватът на действащия закон засяга изключително голям брой лица, дори в случаите, когато дружество, регистрирано в юрисдикция с преференциален данъчен режим, няма никакво отношение към дейността на българско дружество. Подобно е и становището на Европейската комисия.

В тази връзка се предвижда понятието "свързани лица" да бъде заменено с понятието "контролирани от тях лица". Въвеждат се и прагове, под които няма да се прилагат забраните в закона за участие на офшорки в обществени поръчки, в приватизационни сделки, в публично-частно партньорство, получаване на концесия, както и на лиценз за извършване на редица дейности. За дружества, дяловото участие в които не е предмет на специална регулация, законопроектът въвежда праг от 10 на сто. Въвежда се и определение за "действителен собственик", което е в съответствие с европейската директива за предотвратяване използването на финансовата система за целите на изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Регламентира се изискването за осигуряване на възможност за установяване на действителните собственици в изпълнение на директивата, като се предлага в търговския регистър да се вписват обстоятелства и данни за дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, които пряко или косвено осъществяват или ще осъществяват дейност, за която се отнасят забраните в закона.

В регистъра няма да се вписват идентифициращи данни за действителните собственици на публични дружества, тъй като за тях се прилагат разпоредбите на Закона за публичното предлагане на ценни книжа.

Последвайте канала на

Нора Виткова
947 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини