Смяна на земните полюси дала тласък на еволюцията

  • 19 февруари 2016 14:28

  • 2785
  • 4
Смяна на земните полюси дала тласък на еволюцията
©

Земните магнитни полюси сменили местата си преди около 540 милиона години. Този катаклизъм може да е довел до масово измиране на видове и до нов тласък на еволюцията, който в крайна сметка предизвикал огромен бум на живота, пише списание Science, цитирано от "Новини".

При смяна на магнитните полюси съществува опасност магнитното поле на Земята да остане нестабилно дълго време, а това поле е една от малкото ни защити срещу суровите условия на Космоса – слънчевата и космическата радиация, която би убила живота на планетата. Възможно е при смяната на полюсите преди половин милиарда години тази радиация да е унищожила и другата ни защита – озоновия слой, да е навлязла в моретата, където по това време се спотайвал животът, и да е предизвикала масово измиране на видове.

По това време живите организми на планетата са били прости, предимно едноклетъчни или доста елементарно устроени многоклетъчни. Малко след документираното от геолозите масово измиране обаче се случва истинско чудо в еволюционната ни история. Простите организми започват да еволюират във всякакви форми изключително бързо в сравнение с темпото си на развитие преди това. Този период е известен като „експлозията от Камбрий“ и тогава се поставя началото на повечето групи животни, които съществуват и до днес – мекотели, членестоноги и дори първите гръбначни. Животът още милиони години продължил да се развива само в океаните, но вече бил много по-разнообразен.

Все още не се знае каква е била причината за тази внезапна експлозия на живота, като една от новите хипотези е, че тя се дължи именно на промените в магнитното поле на Земята. Възможно е преди 550 милиона години подобни промени да са се случвали много по-често, отколкото сега – на периоди от по 7-10 хиляди години, което е отслабило защитата на планетата и са оцелели само най-приспособимите видове, които успели да се адаптират. Животните е трябвало да имат зрение, за да търсят по-сенчести места, да се зариват в пясъка и да си изградят собствени защити като черупки и хитинови обвивки.

Последвайте канала на

Novini.bg
2785 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.04.15 | 20:03

3
"При смяна на магнитните полюси"?! Или Земята е била завъртяна от чужд разум на 180 градуса по вертикала, или това физично е невъзможно!
ж

2016.06.15 | 14:38

4
Става въпрос за твърдото ядро на планетата, то генерира това магнитно поле, и то се измества!
Пуснали новата техника

2016.02.20 | 13:19

2
Наложило се доставка на нова техника купена с божествени напитки..поне три милиона галона качествени напитки сме им дали на доставчиците срещу новата техника за трайна охрана..

2016.02.20 | 13:00

1
Бемти еволюциАта!

Добави коментар

Водещи новини