Университетски преподавател: В ДПС има условия за разцепление

  • 04 януари 2016 11:40

  • 2745
  • 3
Университетски преподавател: В ДПС има условия за разцепление
© Novini.bg

Става дума за отношения между турското малцинство, мюсюлманското малцинство в България, Турция и самата България. Това каза пред БНР доц. д-р Михаил Иванов – преподавател в Нов български университет, по повод събитията около ДПС в края на 2015-а.

Официално Турция като че ли неведнъж прескочи една граница, когато естествените отношения, свързани с обща култура, история, емоции с турското малцинство в България понякога превишаваше определена граница.

Според доц. Иванов се извършва много сериозна манипулация, свързана с износа на ислямизъм: "Турция не е ислямистка държава. Ислямизъм е доктрина, която, изопачавайки исляма и Корана, използва религията като политически ръководство и ръководство в обществения живот".

Предполагам, че Доган ще се опита
чрез мюсюлманското вероизповедание, чрез изборите на главен мюфтия, да установи собствен контрол, какъвто той в продължение на много години има в мюсюлманското вероизповедание, многократно грубо се е намесвал в това вероизповедание, определяйки кой да бъде мюфтия и кой не, коментира университетският преподавател.

Доц. Иванов смята, че има условия за разцепление в ДПС: "Обективни условия за разцепление има, защото в ДПС се развиват и задълбочават все повече две основни противоречия – бедни избиратели – олигархични интереси и авторитарен стил на управление – официално декларирана либерална идеология. Но всички опити досега бяга неуспешни поради страха на голяма част от турците и помаците в България, затова че ако няма ДПС, няма да има кой да ги защити".

Пеевски олицетворява олигархичния модел в ДПС и ако представителството на турците в България не се разграничи от това, няма да има бъдеще, заяви още доц. Михаил Иванов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2745 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.01.05 | 20:44

3
аз съм за Лютви Местан!

2016.01.04 | 21:47

2
#JeSuisЛютви
Али Реза

2016.01.04 | 13:22

1
то и задника ти има такива условия...

Добави коментар

Водещи новини